evrop

EU parlament osuđuje djelovanje Srpske pravoslavne crkve na Balkanu

735

U izvještaju koji je pripremljen u Evropskom parlamentu osuđuje se djelovanje Pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska.

Pred Evropskim parlamentom je izvještaj o stranom djelovanju na demokratske procese u Evropskoj uniji, uključujući i dezinofrmacije. Izvještaj je u februaru načinio istoimeni komitet.

U izvještaju se primjećuje kako je Rusija svoj utjecaj širila kroz Pravoslavnu crkvu u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (posebno entitetu Republika Srpska), Gruziji i u određenoj mjeri Ukrajini. Navodi se kako je ovaj utjecaj korišten za širenje antievropskih osjećanja, poticanje sukoba među lokalnim stanovništvom i pristrasnog predstavljanja historije.

Osuđuju se napori Rusije da koristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu kako bi raspirivala sukobe među zajednicama, što bi dovelo do destabilizacije regiona. Iskazana je zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve da u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni Hercegovini (posebno Republici Srpskoj), Rusiju predstavu kao zaštitnika porodičnih vrijednosti i pojača veze između crkve i države.

Kao zabrinjavajuća je označena pomoć koju su Mađarska i Srbija pružile Kini i Rusiji u širenju njihovog geopolitičkog utjecaja.

IZVOR Klix
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.