Evropski EU parlament

Evropski parlament glasao za uslovni prekid vatre u Gazi: Kraj sukoba ili početak novih izazova?

539

Bruxelles – Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju kojom se poziva na trajni prekid vatre u sukobu između Izraela i Palestine, pod određenim uslovima. Rezolucija, koja simbolično odražava stavove parlamenta ali nema direktnu pravnu snagu, postavlja dva ključna uslova: oslobađanje svih zarobljenika te demontažu Hamas, koji je EU klasifikovala kao terorističku organizaciju.

Rezolucija je usvojena sa 312 glasova za, 131 protiv i 72 uzdržana glasa. Izveštavanje Agence France-Presse (AFP) ističe da su stavovi članica Evropske Unije (EU) o ovom pitanju različiti, sa nekim državama poput Njemačke koje snažno podržavaju Izrael, dok druge pokazuju solidarnost prema Palestincima.

Evropska narodna stranka (EPP), desni centar u parlamentu, izrazila je svoj otpor prema prvobitnom zahtevu za bezuslovnim prekidom vatre. Grupa tvrdi da takav zahtev ograničava Izraelovo pravo na samoodbranu i može dodatno ugroziti živote zarobljenika.

Rezolucija dolazi u trenutku kada su napetosti i nasilje u regionu na visokom nivou, i predstavlja pokušaj Evropskog parlamenta da se angažuje u pronalaženju političkog rešenja za ovaj dugotrajan konflikt. Međutim, njena efektivnost i uticaj na stvarnu politiku ostaje neizvestan.

Izrael i Palestina su se već dugi niz godina nalazili u ciklusu nasilja i privremenih primirja, a međunarodna zajednica kontinuirano traži načine za postizanje trajnog i pravednog rešenja. Ovom rezolucijom, Evropski parlament jasno stavljaju do znanja da je za trajni mir potrebno ispuniti određene prethodne uslove, a posebno je istaknut značaj demontaže Hamas kao ključnog faktora u ovom procesu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *