srecna porodica

Finska ponovo najzadovoljnija zemlja na svijetu – Srbija bilježi porast sreće

202

U najnovijem godišnjem izvještaju o sreći, koji je objavljen u srijedu, Finska je po sedmi put zaredom proglašena za najsretniju zemlju na svijetu. Ova skandinavska zemlja, poznata po svojim prostranim zelenim pejzažima i društvenim politikama usmjerenim na dobrobit građana, ponosno zadržava svoju titulu, dok su joj u stopu pratili nordijski susjedi – Švedska, Danska i Island, koji su također našli svoje mesto među prvih deset.

U izvještaju, koji podržava Ujedinjene Nacije, posebno je istaknuto da su istočnoevropske zemlje poput Srbije, Bugarske i Latvije prijavile značajan porast nivoa sreće. Suprotno tome, zemlje poput Sjedinjenih Država i Njemačke, koje su tradicionalno smatrane visokorazvijenim, prvi put su ispale iz prvih 20 nakon više od desetljeća prisutnosti u vrhu.

Na drugom kraju spektra, Afganistan nastavlja trpjeti posljedice humanitarne krize, ostajući na poslednjem mestu ljestvice. Ova zemlja se suočava s ozbiljnim izazovima od kada su talibani ponovo preuzeli kontrolu 2020. godine, a njeni građani i dalje žive u teškim uvjetima.

Izvještaj o sreći temelji se na globalnom istraživanju koje ocjenjuje kvalitetu života u 143 zemlje i teritorije. Građani su pozvani da procijene svoj život na skali od nula do 10, uzimajući u obzir različite faktore poput BDP-a po glavi stanovnika, socijalne podrške, očekivanog zdravog života, slobode, velikodušnosti i percepcije korupcije.

Objava izvještaja poklopila se sa Međunarodnim danom sreće, 20. marta, čime se još jednom podiže svijest o značaju sreće i dobrobiti u životima ljudi širom sveta.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *