Firma “011 Shop” POSLALA IZVINJENJE zbog NATPISA ‘NOŽ, ŽICA’

299

Nakon što se u prodaji putem online platforme pojavila dukserica sa natpisom „Nož, žica“ vijest je odjeknula regionom ali i svijetom. Svojim novim artiklom izazvali su zgražanje i osude na društvenim mrežama, od strane prijatelja i poslovnih partnera.

„Nož, žica, Srebrenica“ je srpsko-šovinistički slogan mržnje koji veliča genocid u Srebrenici nad Bošnjacima tokom rata. Koristili su ga na fudbalskim utakmicama članovi srpskih nacionalističkih grupa Obraz, Pokret 1389 i Srpska radikalna stranka, kao i u listovima podrške srpskom generalu Ratku Mladiću.

Danas je stiglo i izvinjenje iz 011 Shop teama.

Kako su naveli u izvinjenju, cilj slogana nije bilo propagiranje mržnje i netrpeljivosti prema bilo kome te da je poruka izvučena iz konteksta. Sporne objave su odmah povukli.

Izvinjenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani prijatelji,

Želimo da uputimo javno izvinjenje svima koje smo uvrijedili našom jučerašnjom objavom. Nije nam bila namjera da propagiramo bilo koji vid mržnje ili netrpeljivosti prema bilo kome. Poruka spornog artikla je imala sasvim drugi cilj od onog koji se u stranim, domaćim medijima i na društvenim mrežama predstavlja. Naime, poruka je potpuno izvučena iz konteksta. Sporne objave su momentalno povučene kada smo primjetili da su pogrešno protumačene. Tim povodom se još jednom najiskrenije izvinjavamo svima koji su povrijeđeni a prije svega našim prijateljima i saradnicima muslimanske vjeroispovijesti.

S poštovanjem,

001 SHOP TIM, stoji u izvinjenju.