FK Javor: Ljajić svojom izjavom NARUŠAVA UGLED srpskog fudbala

366

Fudbalski klub Javor odgovorio je Novom Pazaru na riječi izrečene poslije prvenstvenog meča, u kom je tim iz Ivanjice slavio sa 1:0.

Na udaru je sudija Milan Ilić iz Ćuprije, kog je počasni predsjednik fudbalskog kluba Novi Pazar Rasim Ljajić optužio za pristrasno suđenje.

“Od prvog minuta bilo je jasno da je sudija došao da odradi posao i po cijenu ličnog i profesionalnog brukanja, što su i neutralni posmatrači mogli da zaključe, jer je Ilić za igrače domaćina dosudio sijaset faulova, posebno u zoni oko šesnaesterca, a svaki kontakt gostiju kažnjavao žutim kartonom, da bi na početku drugog poluvremena i isključio igrača Novog Pazara Mijića. Na kraju je ovaj takozvani arbitar poništio i čist pogodak ekipi Novog Pazara, svirajući faul koji niko osim njega nije vidio. Čak je i igračima Javora bilo neprijatno zbog ovako pristrasnog suđenja”, rekao je Ljajić između ostalog, a Ivanjičani nisu ostali dužni.

Pod naslovom “prebrza izjava Rasima Ljajića, koja šteti ugledu srpskog fudbala”, objavljeno je veliko saopštenje, koje potpisuje predsjednik Javora Dragomir Lazović.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

“FK Javor Matis smatra da je do pobjede došao sasvim zasluženo, te da svaki drugi komentar predstavlja insinuaciju i umanjuje borbu, trud i zalaganje fudbalera i stručnog štaba, koji su se za ovu utakmicu vrijedno i posvećeno pripremali u prethodnom periodu, a potom se i na terenu izborili za trijumf. Igrači Javor Matisa odigrali su dobru utakmicu i danas bili bolji od kvalitetnog protivnika, o čemu svjedoči sveukupni utisak, ali i brojni statistički parametri. Fudbaleri Javora imali su u prvom dijelu igre loptu u svom posjedu 64% vremena i već tada propustili izglednu priliku da dođu do prednosti. U nastavku je na terenu viđena slična slika, pa je ekipa Javora stigla i do vođstva u 52. minutu i do kraja uspijela da je sačuva.

Gospodin Ljajić u svojoj izjavi ističe i da je „Ilić za igrače domaćina dosudio sijaset faulova, posebno u zoni oko šesnaesterca, a svaki kontakt gostiju kažnjavao žutim kartonom, da bi na početku drugog dijela igre i isključio igrača Novog Pazara, Mijića“. Od početka utakmice, bilo je uočljivo da se gostujući tim opredijelio za grubu igru, koja je rezultirala i pomenutim žutim kartonima. Ipak, degutantno je reći da je „svaki kontakt kažnjavan žutim kartonom“, jer su gosti tokom 90 minuta dobili šest žutih kartona (od čega dva Mijić), a da su pri tome i domaći igrači tri puta javno opomenuti.

Preostale dvije javne opomene igrači Novog Pazara dobili su u nadoknadi vremena, kada su, uz pomoć rezervnih fudbalera i dijela stručnog štaba, koji su ušli u teren, opkolili sudiju Ilića i pratili ga po igralištu. Takva reakcija jedanaestorice igrača Novog Pazara sa terena, ali i dobrog dijela njihove klupe, završni je čin neprestanog komentarisanja sudijskih odluka, tokom čitavog toka utakmice. Drugi žuti karton za fudbalera Novog Pazara, Mijića, koji je takođe naveden kao sporan, uslijedio je nakon njegovog oštrog starta. O tome da je za Javor Matis dosuđeno „sijaset faulova“ i insinuaciji da prekršaja u korist Novog Pazara praktično nije ni bilo, dovoljno govori još jedan egzaktan statistički podatak, da su domaći fudbaleri 24 puta izveli slobodan udarac, a gostujući svega dvaput manje – u 22 navrata.

Detalj koji je privukao posebnu pažnju, izazvao bijes kompletnog tima i stručnog štaba, ali i članova Uprave kluba, koji su posmatrali meč u Ivanjici, jeste odluka sudije Ilića iz drugog minuta nadoknade utakmice. Ova situacija je u izjavi gospodina Ljajića okarakterisana kao „poništen čist pogodak ekipi Novog Pazara“, zbog „faula koji niko osim sudije nije vidio“. Istine radi, moramo istaći da pogodak nije mogao biti poništen, jer je sudija Ilić signalizirao prekršaj jednog fudbalera Novog Pazara prije nego što je lopta došla do njegovog saigrača koji je uputio udarac ka golu Javor Matisa, pa je samim tim utakmica prekinuta prije tog udarca, te on u takvoj situaciji postaje irelevantan.

Uzevši sve u obzir, FK Javor Matis smatra da je utakmica Javor Matis – Novi Pazar bila u potpunosti regularna i da je suđenje gospodina Milana Ilića i njegovog tima bilo na visokom nivou. Istovremeno, smatramo da izjava gospodina Ljajića, nesmotrena, prebrza, možda i u afektu, samo može nanijeti štetu ugledu srpskog fudbala.

Postavljamo i pitanje da li ovakav istup predstavlja odgovor koji iz Novog Pazara stiže Fudbalskom savezu Srbije, Zajednici superligaša i svim klubovima u takmičenju, koji su proteklog ljeta uložili napore i podržali prijedlog da FK Novi Pazar administrativnim putem postane član elitnog ranga, iako se za takav status na terenu i plasmanom u drugom rangu takmičenja nije izborio.

Isto tako, podsjećamo FK Novi Pazar da je prije samo dva mjeseca uznemirio javnost i u pitanje doveo ugled FSS-a i takmičenja ishitrenim saopštenjem da su dobili „upozorenja da bi utakmica protiv Napretka u Kruševcu mogla da se odluči mimo fudbalskih poteza“, da bi dan nakon utakmice, završene rezultatom 0:0, uz odlično suđenje, izdali saopštenje u kojem čestitaju sudijskoj četvorci na odlično obavljenom zadatku i izvinjavaju se „cjelokupnoj fudbalskoj javnosti i FK Napredak“. Nesmotrena saopštenja poput tog, koja podsjećaju i na ovo posljednje, narušavaju ugled srpskog fudbala, pa smatramo da, prije takvih postupaka, o njima, ali i potencijalnoj šteti koju mogu nanijeti, treba pažljivo promisliti.

Naposletku, FK Javor Matis želi da poruči da će, kao i do sada, borbu za bodove voditi isključivo na terenu, na častan i viteški način, kako i priliči klubu stogodišnje tradicije i u skladu sa svojom reputacijom i ugledom”, zaključuje se.

Izvor: Nova