Fudbaler Mahamadou Diawara

Francuski fudbaler se usprotivio zabrani ramazanskog posta i napustio trening kamp reprezentacije

1089

Mahamadou Diawara izražava protest napuštanjem kampa zbog zabrane posta

U znak protesta protiv nove politike Fudbalske federacije Francuske (FFF), koja zabranjuje post igračima tokom treninga i utakmica, francuski fudbaler Mahamadou Diawara napustio je trening kamp reprezentacije. Diawara, koji igra na poziciji veznjaka za Lyon i bio je pozvan u reprezentaciju do 19 godina, nije bio spreman prihvatiti ovakvu odluku i odlučio je da se povuče iz nacionalnog tima, vrativši se u svoj klub.

Ova kontroverzna odluka FFF-a došla je u vrijeme kada se fudbalski svijet bori sa balansiranjem između profesionalnih obaveza i ličnih, vjerskih uvjerenja igrača. Uvođenje zabrane posta tokom ramazanskog mjeseca posebno je izazvalo žestoke reakcije, ne samo među igračima, već i široj javnosti, koja vidi ovakve mjere kao ograničenje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

FFF-ova odluka da ne dozvoljava prekide mečeva za hidrataciju ili obroke potrebne za iftar tokom ramazana dodatno je produbila jaz između federacije i fudbalera koji prakticiraju islam. Ovim potezom, Mahamadou Diawara postao je simbol otpora prema pravilima koja mnogi smatraju diskriminatornim i nepoštovanjem vjerskih sloboda.

Dok se Diawara vraća u Lyon, FFF se suočava sa sve većim pritiskom da ponovo razmotri svoje politike i načine na koje one utiču na igrače različitih vjerskih uvjerenja. Ovaj incident ne samo da je izazvao debate o slobodi vjeroispovijesti u sportu, već je također stavio u fokus važnost inkluzivnosti i poštovanja različitosti unutar fudbalske zajednice.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *