Galatasaray instalira solarnu elektranu na krovu stadiona veličine 40 000 metara kvadratnih

233

Čelnici kluba postigli su dogovor s kompanijom Enerjisa koja će za 12 mjeseci postaviti solarne panele na krovnoj konstrukciji stadiona površine 40.000 metara kvadratnih.
Rukovodstvo turskog fudbalskog velikana Galatasaraya najavilo je instaliranje solarne elektrane na krovu Turk Telekom stadiona u Istanbulu.

Predsjednik kluba Mustafa Cengiz i direktor turske kompanije Enerjisa Murat Pinar potpisali su ugovor koji predviđa da se projekt realizira u roku od 12 mjeseci.

Zamjenik predsjednika Galatasaraya Yusuf Gunay istakao je da je riječ o važnom ekološkom projektu koji će klubu donijeti višemilionske uštede tokom naredne dvije i pol decenije.

“Enerjisa će instalirati solarne panele na površini krova stadiona od 40.000 metara kvadratnih i upravljat će postrojenjem prvih deset godina, a potom sve predati klubu“, kazao je Gunay.

Direktor Enerjise je pak rekao da će postrojenje proizvoditi električnu energiju dovoljnu za potrebe stadiona i 2.000 domaćinstava i tako će se spasiti najmanje 200.000 stabala.

“Ovo je investicija u prirodu, budućnost Turske i njenih budućih naraštaja“, kazao je Pinar.

Stadion turskog superligaša Fraport TAV Antalyaspora već ima instalirane solarne panele na krovu i od 2015. godine se tako snabdijeva električnom energijom.

Energetsku tehnologiju obnovljivih izvora koristi i nekoliko poznatih evropskih stadiona, među kojima su Ajaxova “Johan Cruijff“ arena u Amsterdamu i Borussijin Signal Iduna Park u Dortmundu.