Putovao biciklom iz Njemačke za Meku, pa preselio na ahiret nakon obavljene umre /VIDEO/

4325

Sirijac Ghazi Jassim Shehadeh, 53-godišnji hodočasnik koji je biciklom doputovao iz Njemačke do svetog grada Meke, preselio je na ahiret nakon obavljene umre, ostavljajući za sobom priču o nevjerovatnom putovanju i duhovnoj posvećenosti. Shehadeh, koji je u Njemačku stigao kao izbjeglica bježeći od sukoba u svojoj rodnoj Siriji, odlučio je preći više od 3,000 kilometara na biciklu kako bi izvršio umru, jedan od islamskih rituala koji se može obaviti u bilo koje doba godine.

Njegov put trajao je 73 dana, počevši od hladnih ulica Njemačke, preko raznolikih pejzaža i kultura, do pustinjske topline Arabijskog poluotoka, sve do cilja u Medini, a zatim i Meke. Jassim je svoj put završio 17. februara, a njegova smrt dogodila se u noći Isra i Mi’radža, što je noć u kojoj se, prema islamskoj tradiciji, obilježava Muhamedovo noćno putovanje i uspon na nebesa.

Vijest o Jassimovom preseljenju na ahiret brzo se proširila među zajednicom vjernika, a njegova dženaza klanjana je u Mesdžidul haramu, najsvetijem mjestu u islamu, gdje je i ukopan. Ovaj čin simbolizira duboko poštovanje i priznanje za njegovu pobožnost i trud.

Jassimovi rođaci i prijatelji, kao i brojni vjernici koji su čuli za njegovu priču, izražavaju svoje divljenje i poštovanje prema njegovoj odanosti i snazi volje. Njegovo hodočašće biciklom postalo je inspiracija mnogima, pokazujući nevjerojatnu sposobnost ljudskog duha da prevlada fizička iskušenja u potrazi za duhovnim zadovoljstvom.

Ghazi Jassim Shehadeh ostavio je neizbrisiv trag na svijetu, pokazujući da je put do duhovnog mira često puta ispunjen fizičkim i emotivnim izazovima. Njegova priča, od bijega od rata do duhovnog putovanja preko kontinenata, ostaje kao svjedočanstvo njegove vjere, snage i nepokolebljivog duha.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *