Godišnjica pada helikoptera koji je spasavao bebu iz Novog Pazara

177

NOVI PAZAR – Danas se navršava šest godina od pada helikoptera Vojske Srbije Mi-17 iz sastava 890. mešovite helikopterske eskadrile, u kome je stradalo sedam osoba.

U padu letelice poginuli su članovi posade major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz novopazarske porodice Ademović.

Posada helikoptera poletela je iz Beograda 13. marta 2015. godine za Novi Pazar, kako bi transportovali bebu staru pet dana koja je bila u kritičnom stanju.

Akcija spasavanja bebe započeta je nekoliko sati ranije, sanitetskim vozilom novopazarske Hitne službe. Transport bebe sanitetom je onemogućio odron na Ibarskoj magistrali, pa se vozilo hitno vratilo za Novi Pazar. Zbog izuzetno teškog stanja u kojem se nalazila beba, inicirina je akcija transporta pomoću vojnog helikoptera.

Helikopter je ubrzo stigao iz Beograda, a oko 20.00 časova je poleteo nazad.

Zbog veoma loših vremenskih uslova, helikopter je u glavni grad stigao oko 22.00 sata, gde je neko vreme kružio iznad aerodroma pokušavajući da sleti.

Kako se navodilo u saopštenju Ministarstva odbrane, kontrolni toranj je sa letelicom izgubio kontakt u 22.31 sati. Bili su upaljeni reflektori na stadionima Zvezde i Partizana, kako bi se helikopter orijentisao.

Nakon što se nešto posle 23 sata helikopter izgubio sa radara, Direktorat civilnog vazduhoplovstva pokrenuo je potragu traganja i spasavanja članova poseda u 23.30 časova. Ipak, samo dva sata posle ponoći helikopter je pronađen. Tada je saopšteno i da verovatno nema preživelih, što se u ranim jutarnjim satima 14. marta ispostavilo kao tačno.

indeksonline.rs