Golija kada zaveje snijeg: Terenski automobil za nekoliko minuta nestao u smetu, putari jedva spasili vozača

677

Danima unazad priča se o surovom uslovima na Goliji i apeluje na vozače da ne kreću na put preko dionice Preko Brdo – Odvraćenica.

Međutim, i pored svih upozorenja nisu rijetki oni koji se upuste u borbu sa surovom planinom, a iz te bitke redovno izlaze kao gubitnici. Ostaju zavejani u ogromnim snježnim smetovima, a da ih spasu zovu upravo one koji su ih upozoravli da tuda ne kreću na put – ivanjičke putare.

– Ne znam da li smatraju da mi preuveličavamo ili su željni avanture na snijegu, ali redovno se dešava da se oglušavaju o naša upozorenja i na svoju ruku kreću na put. Automobil, čak i onaj terenski, na Goliji biva potpuno zevejan za samo nekoliko minuta da se uopšte ne vidi ispod snijega. Putarima, ako nisu u blizini, treba i do dva sata da se probiju kroz nanose. Samo zamislite situaciju da toliko dugo čekate zavejani u dubokom snježnom smetu i da vam je život u opasnosti samo zato što ste želeli da dokažete da ste moćniji od prirode – priča za RINU Vitomir Arsović iz JP “Putevi Ivanjica”.
RINA

Ova dionica jedna je od najkritičnijih u Srbiji, zavejana skoro tokom svih zimskih mjeseci, a snježni pokrivač visok nekoliko metara ovde se može vidjeti i u do početka maja. Putari su ovde angažovani sve vrijeme i imaju pune ruke posla. Loklano stanovništo često zna reći da kad se u Ivanjici samo naoblači, na Goliji duva vetar i pada snijeg.

– Dionica je do daljeg neprohodna za saobraćaj. Putari rade na pročišćavanju, ali će smetovi biti probijeni tek kad se potpuni stabilizuju vremenske prilike. Ovdje duva izuzteno jak vjetar sa Peštera, a dionica se nalazi odmah ispod najvećg vrha Golije, Jankovog kamena, zbog svih tih faktora održavanje ove dionice je izuzetno teško. Putari koji su na terenu, zaista ulažu ogromne napore i trud kako bi savladali ogromne smetove – dodaje Arsović.

Osim ove dionice preko Golije, svi ostali putevi u Zapadnoj Srbiji su prohodni.

24sedam.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.