Search
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Građani Srbije mogu u inostranstvo samo uz test na koronu: Koštaće 6.000 dinara i radiće se na ovom mjestu

Građani koji budu putovali u inostranstvo, u zemlje koje insistiraju na zdravstvenom pasošu, moći će u Srbiji da urade test na korona virus koji će koštati oko 6.000 dinara, izjavio je pulmolog dr Branimir Nestorović i dodao da će za ulazak u Srbiju biti neophodan negativan test na koronu, ne stariji od tri dana.

On je rekao da će u Srbiji, zbog putovanja, građani moći da urade test na virus korona na svoj zahtjev i da će se to raditi u laboratoriji u Kliničkom centru Srbije.

Oni koji dolaze u Srbiju, a nemaju test, moraće u izolaciju 14 dana, rekao je Nestorović za medije.

Dr Kisić o detaljima preporuke

– Trenutno je preporuka struke da osobe koje budu dolazile u našu zemlju treba da imaju nalaze testiranja PCR na prisustvo ovog virusa, ne starije od 72 sata. U narednim danima će to biti javno objavljeno ukoliko bude prihvaćena preporuka. Kakvi god da budu uslovi za ulazak u neku zemlju, ništa ne može da zamjeni lične mjere koje sami sprovodimo – objašnjava dr Darija Kisić Tepavčević za TV Prvu.

Kada se radi o putovanjima i letovanju, doktorka kaže da je sve u domenu naše lične odgovornosti i navodi da će ona svoj godišnji odmor provesti u Srbiji.

– Komercijalno testiranje na virus će biti dostupno kada se potrebe za tim iskažu. Prije svega, biće za putnike u međunarodnom saobraćaju, imajući u vidu činjenicu da se aerodrom otvara 18. maja. Prema tome, do tog datuma bi trebalo da budu definisani svi uslovi i mogućnosti za ovakvu vrstu testiranja – zaključuje doktorka.

Er Srbija počinje da leti na 4 lokacije
Er Srbija će od 18. maja početi da leti na četiri destinacije: London, Frankfurt Cirih i Beč, najavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

– To su dobre vijesti koje će obradovati naše građane – rekla je ona, tokom obilska radova na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla.

Mihajlović je istakla da je Er Srbija spremna da uspostavi letove na te četiri destinacije, kao i da očekuje da će posle biti sve više letova na kojima će leteti naša avio-kompanija. Povećanje broja letova u okviru reda letenja, trebalo bi da se desi od 1. juna 2020. godine.

Vanredno stanje trajalo 52 dana
Zbog širenja epidemije korona virusa, koji je u Srbiji registrovan 6. marta, 15. marta je u našoj zemlji proglašeno vanredno stanje.

Ono je ukinuto u srijedu, 6. maja, a policijski čas, koji je prethodnih nedelja trajao do 18 časova, prestao je da bude na snazi od četvrtka.

Izvor Telegraf
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.