Građanima Srbije od danas za ulaz na Kosovo i Metohiju potreban test na kovid

901

Vlada tzv. Kosova usvojila je u utorak nove odluke u okviru mjera protiv širenja korona virusa, a prema kojima će građanima iz centralne Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH biti potreban test na kovid-19 za ulazak, prenosi Koha.

Građanima je zabranjeno kretanje od 22.30 do 5 sati ujutro izvan domova u Prištini, Prizrenu, Peći, Podujevu, Đakovici, Uroševcu, Lipljanu, Glogovcu, Vučitrnu, Južnoj Mitrovici, Gnjilanu, Kosovu Polju i Štrpcu, prenosi Kosovo onlajn.

Maske će biti obavezne u svim aktivnostima izvan kuća i stanova, kao i na fizičkoj udaljenosti manjoj od dva metra u zajedničkim prostorijama. Poslodavci su dužni da stvore uslove da se ta razdaljina primjeni u radnom okruženju.

Takođe, zabranjena su okupljanja više od pet ljudi, kao i javna okupljanja, uključujući porodične svadbe i veselja.

Zabranjene su i rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti.

Dozvoljeni su samo fitnes, zatvoreni bazeni i individualni sportovi.

Javni prijevoz moraće da radi sa pola kapaciteta u pogledu broja putnika.

Javnim zdravstvenim ustanovama preporučuje se smanjenje manje važnih usluga.

Kao dio mjera, predviđeno je otvaranje javnih i privatnih vrtića poslije procjene i nadzora od strane lokalnih vlasti, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja korona virusa.

Za sektor ugostiteljstva se navodi da je njihova aktivnost zabranjena posle 22.30 časova, ali poslije ovog vremena mogu raditi na otvorenom, poštujući udaljenost od dva metra između stolova i uz uslugu “za ponijeti”.

U okviru ovih mjera takođe je navedeno da će biti zabranjeno fizičko učešće građana u svim vjerskim obredima.

Nove mjere za suzbijanje širenja korona virusa ne uključuju jednonedkeljnu samoizolaciju građana tzv. Kosova koji se vraćaju iz regiona, odnosno iz centralne Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore. Da prijedlog za samoizolaciju nije stupio na snagu, za TV Kljan Kosova potvrdio je savjetnik premijera privremenih prištinskih institucija Džavit Bećiri.

Izvor: Tanjug

Foto: DW.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *