Gradonačelnik Biševac u sarajevskoj Vijećnici na obilježavanju Dana Bošnjaka!

780

U sarajevskoj Vijećnici upriličena je svečanost povodom obilježavanja Dana Bošnjaka, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, a pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake. Svečanoj akademiji prisustvovala je delegacija grada Novog Pazara predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem, te delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sandžačkih opština i bošnjačkih političkih partija iz ovog regiona.

Ceremonija je počela intoniranjem državne himne BiH, a popraćena je i kulturno-umjetničkim programom.

Svečanost kojom se obilježava 26. godišnjica od održavanja Prvog bošnjačkog sabora i historijskog vraćanja imena Bošnjak održana je u sarajevskoj Vijećnici. Bošnjački sabor održan 27. i 28. septembra 1993. godine, podsjetili su govornici, nastao je iz nesumnjive potrebe i osjećaja odgovornosti bošnjačkog naroda, ne samo prema sebi, već prije svega državi i njenom opstanku.

Svečanosti u Vijećnici a na poziv organizatora i pokrovitelja prisustvovala je i delegacija grada Novog Pazara predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem. On je u izjavi za bosanskohercegovačke medije istakao kako je Bošnjački sabor, nesumnjivo jedan od najznačajnijih događaja za Bošnjake u njihovoj historiji, jer su odlukom sabornika vratili svoje ime i bosanski jezik.

Biševac je dodao i to da ima prostora za još čvršće odnose među samim Bošnjacima diljem svijeta, ali i za saradnju Bošnjaka i ostalih naroda.

Svečanosti u Vijećnici prisustvovale su delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sandžačkih opština i bošnjačkih političkih partija iz ovog regiona, te brojni ostali visoki zvaničnici sa svih nivoa vlasti, predstavnici diplomatskog kora i gosti iz inostranstva.

Prisutnima su se između ostalih obratili i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, oni su konstatovali da se mora učiniti više da se značaj bošnjačkog identiteta dodatno istakne.

Izvor: Sandžak danas/Rtvnp