Hfz Bugari o postu

Hafiz Bugari: Nije post da postite od jela i pića, post je da postite od bezobrazluka!

3923

U susret svetom mjesecu ramazanu, Hafiz Sulejman Bugari obratio se vjernicima s porukom koja odzvanja dubinom i aktualnošću. U svijetu gdje prevladavaju krize, gubitak bliskosti i povjerenja, Bugari podsjeća na važnost intime sa Stvoriteljem, intimu koja transcendirira sve ostale. “Post nije samo odricanje od jela i pića; post je odricanje od negativnosti i bezobrazluka koji uznemiravaju druge,” ističe Bugari, naglašavajući suštinu posta koja se često zaboravlja.

Njegova poruka je poziv na unutarnji mir i pomaganje jedni drugima, ukazujući na potrebu za postom od negativnih akcija i reakcija koje štete duhovnom prostoru zajednice. “Svaki ibadet ima svoja vrata, a vrata svih ibadeta je post,” citira Bugari, podsjećajući na temeljne vrijednosti islama koji poziva na introspekciju, samoodricanje i duboku povezanost s duhovnim. Njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

O, ljudi, plemenite duše, postači,

Učitelj svijeta Muhammed, s.a.v.s., nas podučava kako da budemo u miru sa svakim, a u svijetu najviše fali mira.

Svjedoci smo da živimo u vremenima u kojima dominiraju krize svake vrste, a kažu da kriza znači vrijeme odluke. Dakle, vrijeme je da odlučimo da idemo smjerom koji nas oslobađa svake krize.

Vidimo, također, da je među nama ponestalo initime, prisnosti, bliskosti i povjerenja i to nas najviše boli. Gospodar nam nudi i otvara vrata intime sa Sobom, intime od koje ovise sve intime.

U initimu sa Allahom spada: post, skrivena namjera, dva skrivena dobrovoljna rekata, djelo, gest, sadaka za koju niko ne zna osim On, grijeh, potvora, uvreda koju pokrivaš radi Njega, oprost duga i rješenje problema, post od prigovora i negativne reakcije.

Kada otanji initima sa Stvoriteljem, otanjit će sve ostalo. Što jest – jest, plaho je otanjilo! Čak i vjernički ibadeti ne ostavljaju tragove na ljudskim dušama jer su i njima vrata initime obično zatvorena. Otvore nam se uz ramazan iz Milosti Božije, malo nam ostanu odškrinuta poslije ramazana, onda ih svakodnevnicom, rutinom i ružnim navikama zatvaramo.

Božiji Poslanik, s.a.v.s., nas podsjeća: – Sve ima svoja vrata, a vrata svih ibadeta je post.

U drugoj predaji stoji: – Nije post da postite od jela i pića, post je da postite od besmislenosti, bezobrazluka, svega negativnog što uznemirava drugog.

Zbog toga dobra djela, ibadeti ne djeluju bez ovog posta. Jer ako se mrsimo ljudskom čašću, njihovim pravima, njihovom initimom, mi samo gladujemo i žednimo.
Zato, pomozimo jedni drugima da postimo i zapostimo. Ako nećemo, onda ćemo ispaštati.

Obzirom da sve duše svjesno ili nesvjesno Njega i od Njega traže i Njemu se obraćaju, kako On veli: “Njega traži sve na nebesima i zemlji. On svakog daha unikatno djeluje”, onda svi, također, svjesno ili nesvjesno i poste – neko sekundu, neko minutu, neko sahat, dan, svako drugi dan, tri dana, deset dana, trideset dana, a neko cijeli život.

Drage i plemeite duše, haj’mo se takmičiti ko će više postiti i prouzrokovati da drugi zaposti od svega što remeti mir i ugled na oba svijeta.

Koristim priliku da Vam čestitam ovaj mubarek mjesec, sajam milosti, oprosta, sigurnosti.

Ramazan šerif mubarek olsun”,
Sulejman Bugari

U vremenu kada se lako gubi osjećaj za suštinske vrijednosti, Bugarijeva poruka služi kao podsjetnik na temeljne ljudske i duhovne vrijednosti koje definiraju ispunjen život. Ramazan, prema Bugariju, nudi jedinstvenu priliku za obnovu duhovne intimnosti i bliskosti s Bogom, ali i sa samim sobom i zajednicom.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *