Halima iz Melaja život provela na selu, od dvorišta napravila bajku

Halima iz Melaja život provela na selu, od dvorišta napravila bajku

3696

U mirnom selu Melaje, blizu Tutina, Halima Lomnica posvetila je cijeli svoj život seoskom načinu života. Uz svog supruga Safeta, djecu, snahu i unuke, Halima je prihvatila i radosti i izazove života na selu.

Udana za Safeta u svojoj 18. godini, Halimin dom je prava zelena oaza, okružena živopisnim cvijećem. Zajedno sa snahom pažljivo njeguje svoj vrt, pretvarajući ga u prizor kao iz bajke. “Vrt je naša zajednička strast,” objašnjava Halima. “Otkako se moj sin oženio, obje smo pronašle radost u njegovanju cvijeća i biljaka, uključujući vrstu koja se zove ‘lijep čovjek.’ Naš vrt, sa svojom raznolikošću ukrasnih biljaka i ruža, privlači poglede svakog prolaznika, donoseći mi ogromnu radost i mir.”

Ali Halimin doprinos seže dalje od vrta. Ona je stub svog domaćinstva, upravljajući svakim aspektom njihovog svakodnevnog života. “Život u selu je lijep i ispunjavajući,” razmišlja ona. “Moj suprug i ja cijenimo naš seoski život, držeći korak sa svim zadacima na našem imanju, uključujući proizvodnju sira.”

Ponos se osjeća u njenom glasu dok govori o svojih dvanaestero unučadi. “Brinem da se hrane zdravo, znajući da je domaća hrana slobodna od hemikalija,” kaže ona. Njen dan počinje rano u štalama, brinući o stoci, nakon čega nadgleda razne zadatke širom njihovog posjeda. “Svi doprinose,” dodaje ona, “što čini posao upravljivim.”

Foto Indeks Online

Foto Indeks Online

Safet, učitelj u lokalnoj školi, također izrađuje željezne ograde u svojoj radionici na njihovom posjedu, balansirajući svoje vrijeme između podučavanja i poljoprivrede.

Njihov dom je centar gostoprimstva. “Naša vrata su uvijek otvorena,” zrači Halima. “Niko ne napušta naš dom gladan. Ova tradicija gostoprimstva prenesena je kroz generacije.”

Halima ističe ključnu ulogu žena u seoskom životu. “Žene su stupovi domaćinstva i neophodne za uspješnu farmu,” tvrdi ona. Melaje, uglavnom stočarsko selo, u velikoj mjeri se oslanja na svoje snažne žene, poput Halime, za svoj prosperitet.

Sa modernom mehanizacijom, seoski rad postao je efikasniji, ali suština života u selu, kako je utjelovljuje Halima i njena porodica, ostaje bezvremenska – mješavina napornog rada, zajedničkog duha i duboke povezanosti sa zemljom.

Foto Indeks Online

Foto Indeks Online
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *