Hezbolah gađao dronovima, artiljerijom i projektilima izraelske trupe

449

Libanski Hezbolah je saopštio da je izveo niz napada na izraelsku vojsku, koristeći dronove, rakete i artiljerijske granate, na severu Izraela, kraj granice sa Libanom.Od početka rata 7. oktobra, Izrael i Hezbolah se svakodnevno sukobljavaju, većinom na pograničnom području.

Hezbolah je u svom saopćenju naveo da su njegovi borci danas oko 13 sati ciljali ‘sabirne centre izraelskih okupatorskih vojnika’ zapadno od grada Kiryat Shmona, koristeći tri bespilotne letjelice.

Također su saopćili da je artiljerijska vatra bila upućena na pozicije gdje su raspoređeni izraelski vojnici u tom području. Takođe su ciljali nekoliko izraelskih vojnih pozicija blizu granice raketama ‘Burkan’. Navedeno je da je bilo žrtava u napadima.

Izraelska vojska je saopćila da je danas iz Libana ispaljeno 25 raketa, ciljajući nekoliko graničnih pozicija.

Kao odgovor na napade iz Libana, izraelska vojska je gađala ‘terorističku infrastrukturu Hezbolaha’ artiljerijom, borbenim avionima i helikopterima, ciljajući ‘ćeliju koja je pokušala ispaliti protivtenkovsku raketu iz regije Marwahin’ blizu granice, kako je navedeno u saopćenju izraelske vojske.

Lider Hezbolaha Hasan Nasrallah je 11. novembra rekao da su njegovi borci koristili novo oružje, uključujući rakete ‘Burkan’ (vulkan) koje mogu nositi od 300 do 500 kilograma eksploziva.

U svakodnevnoj razmjeni vatre duž granice, ubijeno je najmanje 90 ljudi u Libanu od 7. oktobra, uglavnom boraca Hezbolaha, ali i 11 civila.

Na izraelskoj strani poginulo je devetero ljudi, uključujući šest vojnika.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.