HODŽAMA I POPOVIMA OSTAJE BESPLATNO PENZIJSKO, SOCIJALNO I ZDRASTVENO DO 65. GODINE

HODŽAMA I POPOVIMA OSTAJE BESPLATNO PENZIJSKO, SOCIJALNO I ZDRASTVENO DO 65. GODINE

588

Imami i službenici Islamske zajednice, kao i drugih verskih zajednica i crkava, imaju dug niz godina besplatno osiguranje. Ali će ostati bez uplate doprinosa nakon što napune g5. godine života koje su uslov za odlazak u starosnu penziju. Ukoliko vjerske zajednice i crkve procjene da je djelatnost ovog kruga klirika, starijih od 65 godina, neophodna, doprinose će uplaćivati isključivo iz sopstvenih prihoda.

Ovaj prijedlog potekao je iz Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde i deo je šire inicijative za promjenu propisa koji regulišu delatnost verskih zajednica. Formiranje radne grupe koja će predložiti nova rešenja već je u toku, a u sljedećih nekoliko mjeseci zvanični nacrt stići će i u Vladu. Konačna riječ narodnih poslanika očekuje se do kraja ove godine.

– Vjerski službenici koji su ispunili uslov za starosnu penziju trebalo bi obustaviti uplatu doprinosa iz budžeta – objašnjava direktor Uprave Mileta Radojević. – Time se ne dira u njihovo pravo da i dalje rade, niti se dovodi u pitanje autonomija crkava i verskih zajednica. Ovim potezom hoćemo samo da usaglasimo plaćanje doprinosa sa propisima koji se odnose na sve ostale građane.

Zeleno svjetlo za ovu inicijativu dalo je i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja:

– Nema osnova da uplata doprinosa i nakon ispunjenja uslova za starosnu penziju pada na teret države – poručuju u ovom ministarstvu.

Po osnovu Uredbe Vlade o regulisanju penzijskog i zdravstvenog osiguranja sveštenicima iz 2012. godine, koja je prvi put uvela uplatu iz budžeta do visine najniže mjesečne osnovice doprinosa koju predviđa zakon za klirike, kako prenose novosti, država uplaćuje troškove osiguranja za 2.259 verskih službenika.

Po ovom osnovu država je samo prošle godine uplatila 222 miliona dinara, od čega se u Fond PIO slilo 159 miliona. Najviše osiguranika ima SPC, kojoj država plaća doprinose za 1.746 osoba. Na istom spisku je i 65 sveštenika Rimokatoličke crkve i 275 hodža i imama. Iz državnog budžeta uplaćen je minimum doprinosa i za oko 80 pripadnika tzv. malih vjerskih zajednica, prenijele su novosti.

Promjene propisa koji regulišu vjerske zajednice u Srbiji, kako se najavljuje, podrazumjevaće i oštrije uslove za upis u zvanični registar vjerskih zajednica. Za upis i “legalizaciju” novih crkava ubuduće će se zahtijevati 1.000 potpisa, umjesto svega stotinu, koliko je trenutno potrebno.

Najavljenom promenom zakona biće preciziran status vjerskih službenika, bogoslužbenog prostora (koji ne podleže porezu), načina sahranjivanja na crkvenim grobljima, kao i ostvarivanje prava na dečji dodatak roditelja učenika i studenata verifikovanih verskih škola.

POMOĆ SIROMAŠNIMA

Kako država za doprinose svještenika izdvaja minimum sredstava, dovoljnih samo za najniže penzije, ostavljena je mogućnost da visokoobrazovani klirici, uz odluku crkvenih organa, dodatno sebi podižu prosjek za mirnu starost. Svještenici SPC u dijaspori osigurani su prema lokalnim zakonima, po potrebi u pomoć priskače i Srbija- kako prenose Novosti. U Hrvatskoj, tako, regulisano je da država plaća svještenicima doprinose za zdravstveno i PIO, a dobijaju čak i mjesečne apanaže. To, međutim, negde nije dovoljno, pa sviještenstvo u siromašnim slavonskim selima dobija i 200 evra pomoći mjesečno od Srbije.

Novosti i Sandžak Danas