Hodžić: Uslov za podršku Albinu Kurtiju je formiranje dvije bošnjačke opštine

291

Adrijana Hodžić sa liste “Ujedinjena zajednica AH”, koja je osigurala mjesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Albin Kurti, ali da za to ima uslov.

U izjavi za Telegrafi, ista je rekla da poštuje predsjedavajuću Pokreta Samoopredjeljenje Vjosu Osmani i da je prvi put u Skupštini Kosova, ali da neće blokirati formiranje institucija.

“Ja imam poštovanje prema ličnom radu Albin Kurtija. Kao što je LVV imao podršku građana. Za mene je ova volja građana sveta. Za mene je dobrodošlo kao osoba i građanska inicijativa da ispoštujem i podržim” rekla je Hodžić.

Međutim, Hodžić je izjavila da njihov zahtjev za Vladu u dolasku za podršku jeste formiranje dvije opštine sa bošnjačkom većinom u regionu Peći i Prizrena.

“U predizbornom periodu izjavila sam da imamo zahtjev, nakon terenskih razgovora, zahtjev vezan za formiranje dvije opštine sa bošnjačkom većinom, u regionu Prizrena i regionu Peći. Ovo bi bio stvarni zahtjev za koji očekujem podršku bez obzira ko je podnio. Nemam ništa protiv politike ili formiranja vlade od strane Albina Kurtija. Želela bih da, ako me gospodin Kurti pozove na razgovor, moj zahtjev da objema rukama podržim vladu Kurtija sa uslovom da se podrži uspostavljanje dvije općine s bošnjačkom većinom”, rekla je Hodžić.

Hodžić je također govorila o svom stavu u vezi sa Vjosom Osmani i kandidaturi za predsjednika.

“Vjerujem da nema nikoga iz Mitrovice koji se ne ponosi radom koji je započela u politici kao mlada žena, a to je primer za sve žene ne samo na Kosovu već i šire. Nikada nisam bila prepreka niti jednom procesu vlade Kosova i nikada neću biti prepreka”, rekla je Hodžić.

Inače, drugi poslanici zajednica potvrdili su glasanje u korist vlade Kurtija.

Četiri poslanika iz partija zajednica na Kosovu potvrdila su za Telegrafi da će glasati za vladu koju vodi Albin Kurti.

Očekuje se da će turska stranka KDTP, koja će imati dva predstavnika, kao i drugi mogući poslanici, Emilija Redžepi iz bošnjačke i Elbert Krasniqi iz egipćanske zajednice podržati formiranje vlade bezuslovno.