Hor Isa-beg iz Novog Pazara održao ramazanski koncert u Mostaru

264

MOSTAR – U duhu svetog mjeseca ramazana, Mostar je bio domaćin jedinstvenog kulturnog događaja koji je okupio ljubitelje duhovne muzike iz cijele regije. U sklopu manifestacije “Ramazan u Mostaru”, hor Isa-beg iz Novog Pazara održao je koncert koji je obogatio ramazansku atmosferu u ovom historijskom gradu.

Koncert, održan u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta, obuhvatao je izvedbe ilahija, kasida i sevdalinki, koje su odzvanjale Mostarom i pružile posebno emotivno iskustvo svim prisutnima. Hor Isa-beg, poznat po njegovanju duhovne muzike Balkana i šire, ponovo je potvrdio svoj status kao jedan od vodećih ansambala u ovoj oblasti.

Ovogodišnji nastup u Mostaru posebno je značajan za hor Isa-beg, koji smatra poziv da učestvuje u manifestaciji velikom čašću i potvrdom da šira zajednica cijeni njihov doprinos očuvanju duhovne muzike.

“Mi Bošnjaci smo jedan narod, osim dijalektičkih razlika, druge nisu uočljive. Imamo iste moralne i vjerske vrijednosti,” istakao je Elvir Bogućanin, direktor Kulturno-umjetničkog društva koje obuhvata hor Isa-beg.

Osim autorskih pjesama, repertoar hora Isa-beg obuhvatao je i djela na engleskom jeziku, kao i popularne bosansko-hercegovačke i turske ilahije, završavajući veče sevdalinkama koje odražavaju bogatu islamsku i bošnjačku tradiciju.

Svojim nastupom, hor Isa-beg nije samo obogatio ramazansku atmosferu u Mostaru, već je i ojačao veze između muslimanskih zajednica u regiji, pokazujući snagu muzike da prenese duboke duhovne poruke i ujedini Bošnjake iz različitih regija.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *