HOROR U SANDŽAKU! Pronađene kosti vezane žicom!

HOROR U SANDŽAKU! Pronađene kosti vezane žicom!

625

Ljudske kosti, najvjerovatnije posmrtni ostaci četiri osobe, pronađene su na imanju manastira Sveti Nikola u Pribojskoj Banji kod Priboja tokom arheoloških iskopavanja…

Ova informacija potvrđena je u Višem javnom tužilaštvu u Užicu i Eparhiji mileševskoj na čijem području se nalazi manastir u čijem kompleksu arheološka istraživanja ovih dana rade stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Za sada je samo pretpostavka da četiri skeleta, ukopana u ostatke zidina trpezarije manastira podignutog u ranom Srednjem vijeku, datiraju od Drugog svjetskog rata.

Na to ukazuju bugarski novčić iz 1943. godine i ostaci vojničkih uniformi pronađeni na istom lokalitetu, a osim njih arheolozi su ovdje zatekli čaure od metaka, dugmad, upaljače, tabakere, noževe. Navodno, četiri skeleta koji je sa pronađenimm predmetima odnijela policija, jedan za drugi bili su vezani žicom…

U Višem javnom tužilaštvu u Užicu nam je rečeno da je od policije u Priboju stiglo usmeno obavještenje o pronalasku ljudskih kostiju na imanju manastira Svetog Nikole u Pribojskoj Banji.

Čeka se detaljniji izvještaj na osnovu koga će, radi utvrđivanja nadležnosti u ovom slučaju, biti konstultovano Tužilaštvo za ratne zločine. Bez obzira na to čija se nadležnost utvrdi, rečeno je, biće naloženo da se utvrdi na koji način su preminuli ljudi čiji posmrtni ostaci su nađeni, a tražiće se vijerovatno i DNK analize.

Mada na trulim ostacima uniformi nema vidljivih oznaka, istraga će pokušati da dokuči kojoj vojsci su pripadali.

U ovom regionu tokom Drugog svijetskog rata bilo je i partizana i četnika i njemačkih vojnika, čak i ustaša, a italijanski protektorat Crne Gore prostirao se do ovih krajeva.

Otkriće bugarskog novčića u skrivenoj grobnici vjerovatno neće mnogo značiti istrazi, s obzirom na to da je lev u to vrijeme na jugu Srbije, u zonama bugarske okupacione uprave, važio za sredstvo plaćanja…

Izvor: Sandžak danas/ibalkan.net