IMA LI PRAVNE DRŽAVE U PRIJEPOLJU?

505

Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Prijepolje, odbornici SDP-a i ostalih opozicionih stranaka maksimalno su politički korektno i odgovorno nastupali prilikom predlaganja dopuna dnevnog reda, kao i tokom cele sednice. Bez obzira na uvrede i omalovažavanja od starane članova Opštinskog veća, odbornici opozicije ostali su uzdržani i dosledni u iznošenju bitnih činjenica koje se odnose na neprimereno trošenje novca iz budžeta, nerad i nepoštovanje sudskih odluka.

Kroz dopunu dnevnog reda tražili smo da se raspravlja o Odluci koju je potpisao predsednik Opštine, a po kojoj je dodeljeno 375.000,00 din. Islamskoj zajednici u Srbiji za izgradnju termofasade na džamiji u Komaranu. Ovo smo tražili zbog toga što su nam se obratili meštani tog kraja koji su tvrdili da su termofasada, munara i spoljno uređenje džamije urađeni još pre dve godine sredstvima prikupljenim od meštana i njihovih rođaka koji rade u inostranstvu. Namera nam je bila da kroz skupštinsku raspravu dođemo do istinitih činjenica tj. do informacije da li je taj novac utrošen za nešto drugo ili, ako nije, da mu se izvrši prenamena novom odlukom jer u komaranskoj džamiji ima još važnih stvari koje nisu završene.

Više puta u toku sednice odbornici i predstavnici vlasti su neprimereno i neargumentovano branili rasipničko ponašanje koje smo mi kritikovali, a koje se odnosilo na plaćanje “Halal” sertifikacije kafanama, pekarama, pa čak i knjigovodstvenim agencijama. Iznosili smo primere po kojima je jedna pekara u Brodarevu dobila 1.500.000,00 din,a jedna firma 900.000,00 din. Izneli smo informaciju da je za “Halal” sertifikat opština izdvojila 8.800.000,00 din od 2014. g. Upozorili smo direktorku Predškolske ustanove”Miša Cvijović” da plaćanje ovog sertifikata može biti u suprotnosti sa zakonom. Jasno smo ukazali da se naša ideja iz 2014. g. nije odnosila na to da se neko obogati, već nam je bila namera da subvencijama pomognemo privrednim subjektima sertifikaciju svojih prizvoda i usluga, kako bi podigli nivo poslovanja i konkurentnosti na veći nivo.

Najviše pažnje na jučerašnjem zasedanju je privukla tačka koja se odnosila na smenu direktorke Centra za socijani rad. I pored jasnog preciznog obrazlaganja predloga odbornika opozicije, koji su se pozivali na pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Kragujevcu, predstavnici vlasti su tvrdili da sudska presuda nije obavezujuća za njih i da je Skupština ta koja odlučuje!!!

Pitamo se da li ovde ima države? Da li u Prijepolju važe zakoni države Srbije? Zbog čega postoje Sud, Tužilaštvo, Policija? Ako se na ovako grub način ignorišu pravosnažne sudske presude, onda nije ni čudo što je sve više zloupotreba i kriminalnih radnji na svakom nivou i gotovo kod svakog korisnika budžetskih sredstava.