Search

Iran pogubio rvača Navida Afkarija

Iranski rvač Navid Afkari je pogubljen. On je bio osuđen na dvije smrtne kazne zbog ubistva. Žalbe su upućivane da je priznanje iznuđeno mučenjem, ipak iranske vlasti su ostale neme. Afkari je imao 27 fodina a bio je šampion Irana u Rvanju. On je osuđen za ubistvo člana obezbjeđenja na antivladinim protestima 2018. godine. Svijet sporta se žali, ali uzalud.

Afkari je pogubljen, kako je rečeno iz suda, u pokrajini Fars, nakon što je ispoštovana zakonska procedura do kraja, na insistiranje roditelja i porodice žrtve. Međunarodno udruženje sportista, koje broji više od 85 hiljada članova, pozvalo je na izbacivanje Irana iz svih sportskih događaja, ukoliko dođe do pogubljenja.

Aktivisti za ljudska prava su rekli da je rvač mirno protestovao, a njegovi advokati su tvrdili da nema dokaza. Navodi se da je Afkari mučen kako bi lažno priznao krivicu. Međutim, iransko pravosuđe je negiralo tvrdnje o navodnom mučenju i obrazložilo da je Afkari “nožem ubio nevinog čoveka i da je to priznao na sudu”.

Izvor Sandžak Danas / RTS


TAG


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.