Iran zaprijetio napadom na Izrael i Dubai! Izrael odgovorio….

517

Iran je zaprijetio da će bombardirati Izrael ako se Sjedinjene Američke Države osvete za iranski raketni napad na dvije baze s američkim vojnicima u Iraku.

Iranska Revolucionarna garda upozorila je američke regionalne saveznike, uključujući Izrael i Dubai, da će biti napadnuti ako njihove zemlje budu korištene za napade na Teheran, javljaju iranski državni mediji.

Iran je ispalio više od deset raketa na dvije iračke vojne baze u kojima se nalaze američke snage, potvrdio je Pentagon.

Rakete su ispaljene na bazu Ain al-Assad u pokrajini Anbar i na bazu Erbil rano u srijedu.

U reakciji na iranske prijetnje, izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da će na svaki napad na njegovu zemlju uslijediti žestok odgovor te je podržao odluku Sjedinjenih Američkih Država da likvidiraju iranskog generala Qassema Soleimanija.

“Svakome ko nas pokuša napasti uslijedit će najjači mogući udarac”, rekao je Netanyahu.

‘Trumpu treba čestitati’
On je dodao da Izrael “odlučno stoji” uz odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da se izvrši akcija usmjerena na Soleimanija, uz napomenu da Trumpu treba čestitati na “brzoj, hrabroj i odlučnoj akciji”.

Iranski napad na američke baze uslijedio je nakon što su američke snage prošle sedmice, po naredbi Trumpa, u Iraku u zračnom udaru ubile generala Soleimanija.

Iran je tada obećao žestoku osvetu.

Iranska državna televizija je objavila da je najmanje 80 pripadnika američkih snaga ubijeno, nazivajući ih američkim teroristima, dok je američka strana demantirala da je u napadu bilo žrtava.

Iran je koristio rakete zemlja-zemlja Fateh-313 u napadu na zračnu bazu Ain al-Asad, izvijestila je iranska poluzvanična agencija Fars.

Izvor: Al Jazeera i agencije