Ispovijest Palestinke o brutalnom mučenju u zatvoru: “Tukli su me dok nisu ostali ožiljci na tijelu”

1105

Attaf Jeradat (50), palestinska zarobljenica koja je nedavno oslobođena u sklopu sporazuma o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa, podijelila je svoje bolno iskustvo o vremenu provedenom u izraelskom zatvoru.

Jeradat, jedna od 33 palestinska zatvorenika, uključujući 30 žena i troje djece, puštenih iz izraelskih zatvora, opisala je surove uvjete i tretman kojem su bili izloženi. Živi u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali, a u zatvoru je provela dvije godine.

Prema njezinim riječima, palestinske zatvorenice su trpjele teška fizička i psihološka zlostavljanja, posebno nakon 7. oktobra, kada su započeli izraelski napadi na Pojas Gaze. Jeradat je izjavila da su ih izraelski zvaničnici tukli, vrijeđali i ostavili bez osnovnih potrepština poput kreveta i deka, pokušavajući ih demoralizirati.

Njezino svjedočenje o brutalnom postupanju uključuje i izolaciju te ostavljanje ožiljaka na tijelu od premlaćivanja. Uslovi u zatvoru opisani su kao izrazito loši, s gotovo svim predmetima uklonjenim iz zatvorskih soba.

Jeradat, čija su dva sina još uvijek u izraelskim zatvorima, izrazila je olakšanje i sreću zbog svoje slobode, ali i naglasila težinu cijene slobode za Palestince u Pojasu Gaze, koja uključuje gubitak života i uništenje domova.

Ovaj događaj dolazi u vrijeme kad je humanitarna pauza između Hamasa i Izraela, koja je stupila na snagu 24. novembra, produžena za dodatna dva dana. Sporazum predviđa oslobađanje 150 Palestinaca u izraelskim zatvorima u zamjenu za 50 izraelskih zatvorenika koje drži Hamas. Ovaj sporazum uslijedio je nakon izraelskih napada na Pojas Gaze kao odgovor na prekogranični napad Hamasa 7. oktobra.

Broj žrtava ovog sukoba je visok, s više od 15.000 ubijenih Palestinaca, uključujući 6.150 djece i preko 4.000 žena, prema podacima zdravstvenih vlasti u enklavi, dok je izraelska strana izgubila 1.200 ljudi.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.