Istanbul: Prvi vikend bez policijskog časa od decembra

247

ISTANBUL – Građani Istanbula iskoristili su prvu subotu nakon nekoliko mjeseci bez policijskog časa za šetnju plažama i parkovima.

U Turskoj je ranije ovog mjeseca počelo ublažavanje restriktivnih mjera borbe protiv pandemije kovida-19 i to shodno kontrolisanoj normalizaciji koju je najavio predsjednik Redžep Tajip Erdogan, objavila je agencija Anadolija.

Uprkos tome što se nakon izvjesnog vremena ne primjenjuje dvodnevni policijski čas tokom vikenda, u gradu na dva kontinenta nema gužvi.

Vikend bez ograničenja kretanja počeo je mirno i na Trgu Taksim i ulici Istiklal, jednim od najprometnijih područja Istanbula.

Građani su šetali i bavili se sportom na plaži Kadebostani.

Širom Turske od 7 do 19 sati dozvoljen je rad restoranima, poslastičarnicama, kafeterijama, čajdžinicama i sličnim uslužnim objektima koji mogu da koriste do 50 odsto kapaciteta.

Tako su restorani u Istanbulu počeli da primaju goste. Mještani nakon nekoliko mjeseci imaju priliku da jedu van svojih domova, a osoblje i dalje upozorava na preventivne mjere nošenja maski i održavanja fizičke distance.

Pored primanja prvih gostiju, istanbulski ugostitelji nastavili su i da pružaju uslugu dostave koja im je proteklih sedmica bila jedini način rada.

Policijski čas od 21 sat u petak do pet sati u ponedjeljak na snazi je bio od 1. decembra 2020. godine, a trebalo bi u potpunosti da bude ukinut na područjima niskog i srednjeg rizika.

Izuzetak su distrikti koji su zbog loše epidemiološke slike proglašeni visokorizičnim i ublažavanje mjera u njima je odloženo.