Istinomer SD otkriva istinu o ministarskom zvanju: Da li Usame Zukorlić zaista ministar za pomirenje ?

Istinomer SD otkriva istinu o ministarskom zvanju: Da li Usame Zukorlić zaista ministar za pomirenje ?

1498

Usame Zukorlić se danas pohvalio da je u Vladi republike Srbije upravo postavljen za ministra za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost. Vijest je prenio i regionalni portal A1, pod naslovom “Usame Zukorlić od danas ministar za za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost”.

Međutim, naša redakcija je malo istraživala i došla do zaključka da je ova informacija netačna, odnosno da je predstavljena na način koji javnost dovodi u zabludu.

Naime, Vladu postavlja Skupština Republike Srbije, posebnim Zakonom o Vladi, u kome su jasno definisani resori (odnosno portfelji) i šta je kojem ministru zaduženje. Vlada može imati i ministarstva bez portfelja. U Vladi Republike Srbije Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura su ministri bez portfelja.

Ministri bez portfelja ne dobijaju zaduženje Zakonom o vladi, nemaju svoj resor, već od same Vlade kasnije dobijaju zaduženja kojim će se baviti. Najčešće su to neki segmenti društva kojim se ostala ministarstva ne bave, ili su u nadležnosti više ministarstava. U praksi, to su ministarstva koja se dijele kao dio političkog kolača manjim “igračima”, kojima se ne smije povjeriti resor, ali je u političkog kombinatorici neophodno da dobiju ministarstvo.

Stoga je očigledno da je Usame Zukorlić obmanuo javnost, proglasivši sebe ministrom za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost. On je zaduženje u Vladi dobio tek sada, a ne Zakonom o Vladi, i jedino se može nazvati ministrom bez portfelja zaduženim za pomirenje, regionalnu stabilnost i društvenu stabilnost.

Da bi se bilo koje ministarstvo menjalo, tj. da bi se resori menjali, prekombinovali ili određivali novi resori, neophodno je da dođe do rekonstrukcije Vlade, odnosno do izglasavanja novog Zakona o Vladi na Skupštini Republike Srbije.

Ovo nije prvi put da Zukorlić obmanjuje javnost, a kao najveću obmanu izdvajamo javne tvrdnje da je njegov otac rahmetli Muftija Muamer Zukorlić otrovan, te da on ima dokaze za to, što je kasnije demantovano iz eminentnih laboratorija Evrope, Srbije i Bosne i Hercegovine. Zukorlić nikad nije ponudio javnosti dokaze na koje se pozivao u svojim zapaljivim izjavama.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *