Search

“Iznijeću dokaze da je KORONU NAPRAVIO ČOVJEK”: Ponovo se oglasila odbjegla doktorka iz Kine

Ugledna doktorka Li Meng Jan, koja se specijalizovala za virologiju i imunologiju u hongkonškoj Školi javnog zdravlja, tvrdi je da je Peking dobro znao za korona virus i prije nego što su se pojavili izvještaji o prvim slučajevima zaražavanja.

Ona je pod prijetnjama bila prinuđena da pobjegne iz Hongkonga u Ameriku, a juče se oglasila sa tajne lokacije i iznijela nove informacije.

Li Meng kaže da su izvještaji da je korona virus nastao na pijaci u Vuhanu “dimna zavesa“ i da planira da objavi izvještaj koji, kako tvrdi, dokazuje da je virus čovjek stvorio.

– Ovaj virus nije iz prirode. Dolazi iz laboratorije u Vuhanu. Sekvenca genoma je poput otiska ljudskog prsta i na osnovu toga možete identifikovati ove stvari. Кoristiću ove dokaze da kažem ljudima zašto je ovo došlo iz laboratorije u Кini, zašto su oni ti koji su to napravili – rekla je doktorka.

Dodaje da će svako, čak i ako nema znanje iz biologije, moći sam da pročita, provjeri, identifikuje i verifikuje njen izvještaj, prenosi “Dejli mejl”.

Tvrdi je da su informacije koje je prikupila priie nego što je pobjegla iz zemlje izbrisane iz vladinih baza podataka i da je njenim kolegama naređeno da “šire glasine o njoj”.

– Izbrisali su sve moje podatke, a takođe su rekli ljudima da šire glasine o meni, da sam lažov, da ne znam ništa… Pokušaće da kontrolišu moju porodicu i prijatelje – rekla je,

Virološkinja je radila na prestižnom hongkonškom univerzitetu, jednom od vodećih svjetskih centara za istraživanje zaraznih bolesti i ključnom dijelu globalne epidemiološke mreže Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Li Meng kaže da je bila jedna od prvih naučnika koji su proučavali korona virus, a tvrdi da je krajem decembra 2019. od njenog supervizora na univerzitetu zatraženo da istraži čudnu grupu slučajeva sličnih SARS-u koji su se pojavili u kontinentalnoj Кini.

Кroz svoje medicinske i naučne kontakte, ona tvrdi da je slučajno naišla na “zataškavanje epskih razmjera”, ali njeni dokazi o prenošenju virusa među ljudima i tvrdnje da je Peking namjerno iskrivio detalje o poreklu virusa jednostavno su ignorisani.

Кako je broj žrtava porastao, doktorka je smatrala da ima moralnu i naučnu dužnost da uzbuni javnost, a nakon toga je pobjegla u Ameriku u strahu za svoj život.

– Bila sam doktor medicine. Radila sa gomilom vrhunskih svjetskih stručnjaka i pošto sam diplomirala u kontinentalnoj Кini, meni je dodijeljena tajna istraga o novoj upali pluća u Vuhanu. Sve što sam otkrila prijavila sam svojim nadređenima, ali pošto niko nije reagovao, nisam mogla da ćutim, iako sam se plašila kineske vlade – ispričala je.

Kako kaže, ona nije bila jedini medicinski radnik koji je želio da javnosti predoči istinu o korona virusu. Osam doktora uhapšeno je 23. januara zbog upozorenja o korona virusu koje su dijelili na društvenim mrežama, navodeći da “šire neistine”. Zatim je jedan od uzbunjivača, dr Li Venlijang preminuo 7. februara.

Kineske vlasti su napale njen ugled i reputaciju, diskreditujući njene tvrdnje. U sklopu toga, Univerzitet Hongkonga oglasio se saopštenjem u kom se navodi da njena izjava nema veze sa ključnim činjenicama.

– Dr Jan nikada nije vršila istraživanje prenosa virusa sa čovjeka na čovjeka u periodu od decembra 2019. do januara 2020. godine. Želimo da istaknemo da je dr Jan možda preuveličala činjenice koje nemaju naučno uporište, te da su obične glasine – navodi se u saopštenju.

(Blic)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.