Izrael želi udvostručiti broj stanovnika u jevrejskim naseljima

754

Izrael želi udvostručiti broj stanovnika u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, kako bi ih bilo više od milion za deset godina, izjavio je izraelski ministar odbrane Naftali Bennett.

Ta izjava je izazvala kritike Palestinske uprave, prenosi Beta.

“Naš cilj je da za desetljeće milion izraelskih građana živi u Judeji i Samariji”, rekao je Bennett, koristeći biblijsko ime Zapadne obale.

Bennett, član izraelske desničarske partije, koji je jesenas postavljen za ministra, to je izjavio na konferenciji u Jerusalemu nazvanoj “Doktrina Pompeo”, po državnom sekretaru SAD-a Mikeu Pompeu.

Pompeo je nedavno objavio izmjenu politike Washingtona u odnosu na jevrejska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Osuda Palestinaca i UN-a
Nakon priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela i okupirane sirijske Golanske visoravni kao izraelske, Bijela kuća je sredinom novembra saopćila da više ne smatra da jevrejska naselja na Zapadnoj obali “nisu u skladu s međunarodnim pravom”, što su Palestinci osudili i kritizirali Ujedinjeni narodi, Francuska i arapske zemlje.

Oko 400.000 jevrejskih naseljenika trenutno živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, teritoriji s oko 2,7 miliona palestinskih stanovnika.

U istočnom Jerusalemu, koji je Izrael anektirao, živi još oko 200.000 izraelskih Jevreja.

“Kao ministar odbrane, zvanično objavljujem politiku države Izrael da je zona C naša”, rekao je Bennett, aludirajući na jednu od tri zone na Zapadnoj obali, koja čini oko 60 procenata te palestinske teritorije.

Izrael je počeo naseljavati Zapadnu obali i istočni Jerusalem poslije okupacije u ratu 1967. godine.

U posljednjim godinama naseljavanje je ubrzano, od kako su na vlasti premijer Benjamin Netanyahu i njegov saveznik u Washingotnu, predsjednik SAD-a Donald Trump.

Gradnja novih naselja
Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova je Bennettovu izjavu i stav američkog ambasadora u Izraelu Davida Friedmana da “Izraelci i Jevreji imaju pravo živjeti u Judeji i Samariji” označio kao rasistički, jer im je cilj, kako je navedeno, “konfiskacija palestinske zemlje” i odražavaju “kolonijalni karakter” mirovnog plana, koji bi SAD tek trebao objaviti.

“Mi nismo okupatori naše domovine, naših zemalja, mi nismo kao Belgijanci u Kongu”, kazao je Netanyahu, misleći na prisustvo Jevreja u tim zemljama u drevno doba.

Početkom ove sedmice izraelske vlasti su odobrile izgradnju 1.936 novih stanova za jevrejske naseljenike na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Izvor: Agencije