Izrael zvanično priznao Kosovo

577

Izrael i Kosovo danas su uspostavili diplomatske odnose, a Priština je priznala Jerusalem kao glavni grad jevrejske države.U zamjenu za pozicioniranje svoje misije u Jerusalemu, Kosovo je dobilo priznanje od Izraela.

Zbog ograničenja izazvanih koronavirusom, dužnosnici su zasebno potpisali zajedničke deklaracije u Jerusalemu i Prištini.

Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi rekao je da je ceremonija označila “prvi put u historiji uspostavljanje diplomatskih odnosa putem Zooma”.

 

Dodao je da je odobrio “formalni zahtjev Kosova za otvaranje ambasade u Jerusalemu”.

Kosovska ministrica vanjskih poslova, Meliza Haradinaj-Stublla, zahvalila je Izraelu što je postao 117. zemlja koja je priznala nezavisnost, pridruživši se velikom dijelu zapadnog svijeta. Kina, Rusija i pet članica Evropske unije još nisu priznale Kosovo.

“Kosovo je jako dugo čekalo da uspostavi diplomatske odnose s Izraelom,” rekla je Haradinaj-Stublla.

Izrael je od augusta uspostavio veze s četiri arapske države temeljem niza sporazuma kojima je posredovao bivši američki predsjednik Donald Trump, a koji su zajednički poznati kao Abrahamski sporazum.

No, većinski muslimanske države koje su potpisnice tih sporazuma – Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan – rekle su da će njihove diplomatske misije biti u Tel Avivu, u skladu s globalnim konsenzusom protiv priznavanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela.