Izvještaj: Dilovanje droge u Novom Pazaru manje iz godine u godinu

536

Uloga Novog Pazara kao bitnog čvorišta u krijumčarenju narkotika, danas se je znatno manja nego prethodnih godina.

To su svom posljednjem izvještaju navodi Globalna inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

Ipak, kako se navodi, ta vrsta kriminala je i dalje prisutna u ovom gradu.

U izvještaju te organizacije iz Ženeve piše da je Novi Pazar devedesetih godina prošlog vijeka bio čuveno čvorište kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja velikih količina heroina visoke čistoće iz Turske ka ostalim gradovima regiona, Zapadne Evrope, među kojima je i London.

Podsjetili su da je Stejt dipartment 2008. godine proglasio Novi Pazar “najvećim stovarištem heroina u Evropi”.

“Izgleda da su ti dani Novog Pazara prošli. Kriminalci iz devedesetih i dvehiljaditih su, navodno, novac uložili u legalne tokove i prestali da se bave kriminalom. Krijumčarenje heroina preuzele su veće i moćnije grupe van Sandžaka koje se bave krijumčarenjem kokaina. Iako se heroin i kokain i dalje krijumčare kroz Novi Pazar, količine su znatno manje nego ranije”, navodi se u izvještaju.

Navodi se da su kriminalne grupe iz Novog Pazara sada manje i slabije, kao i da uglavnom sarađuju sa kriminalcima sa Kosova, iz Beograda, Čačka i Novog Sada.

U izvještaju stoji i da su se pojedine kriminalne grupe iz Novog Pazara preorijentisale na “krađu narkotika od drugih kriminalaca”, pa se navodi primjer da je jedna grupa u Sloveniji od pripadnika Kavačkog klana ukrala šest kilograma kokaina.

“Nekoliko mjeseci kasnije član te grupe je ranjen prilikom primopredaje droge u Beogradu. Tom prilikom nestala je droga i oko 300.000 evra”, stoji u izvještaju.

Dodaje se da se na lokalnom tržištu Novog Pazara mogu naći gotovo sve vrste droga, da je ulična cijena grama marihuane 1.000 dinara, heroina, amfetamina i ekstazija oko 1.500 dinara, a kokaina 8.000 dinara, ali i manje.

Izvor: B92
foto N.Fifić