Jasmin Hodžić imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu prosvete

Jasmin Hodžić imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu prosvete

1568

**Priboj** – Vlada Srbije imenovala je danas Jasmina Hodžića, potpredsjednika Sandžačke demokratske partije (SDP), za državnog sekretara u Ministarstvu obrazovanja.

Ovo imenovanje dolazi kao priznanje za njegov dosadašnji rad i angažman u različitim političkim funkcijama, što ga čini ključnom osobom za unapređenje obrazovnog sistema u Srbiji.

 • ### Politička karijera

Jasmin Hodžić je poznat po svojoj bogatoj političkoj karijeri koja traje više od decenije. Počeo je kao narodni poslanik u Skupštini Srbije, gdje je svojim radom i zalaganjem stekao povjerenje kolega i građana. Njegova energija i posvećenost brzo su ga doveli do viših pozicija, pa je tako postao pomoćnik ministra trgovine i turizma u Vladi Srbije. Na toj funkciji, Hodžić je radio na unapređenju trgovinskih odnosa i turističke ponude Srbije, što je doprinijelo rastu ekonomije i privlačenju stranih investicija.

Nakon toga, Jasmin Hodžić je preuzeo ulogu pomoćnika predsjednika opštine Priboj, gdje je bio ključna figura u razvoju lokalne zajednice. Kroz svoj rad u opštini, uspio je realizirati brojne projekte koji su poboljšali kvalitet života građana Priboja. Također, bio je odbornik u nekoliko navrata u Skupštini opštine Priboj, gdje je aktivno učestvovao u donošenju odluka važnih za razvoj lokalne sredine.

 • ### Novi izazovi u Ministarstvu obrazovanja

Imenovanje za državnog sekretara u Ministarstvu obrazovanja predstavlja novi izazov za Hodžića. Njegov zadatak biće da radi na unapređenju obrazovnog sistema, modernizaciji škola i poboljšanju uslova za rad nastavnika i učenika. Očekuje se da će svojim iskustvom i znanjem doprinijeti implementaciji novih strategija i programa koji će omogućiti da obrazovni sistem Srbije postane konkurentniji i prilagođen savremenim potrebama.

 • ### Lični podaci

Datum i mjesto rođenja: 29. novembar 1983. u Priboju. Oženjen je suprugom Berinom i otac je troje djece: Šejle, Kenana i Lejle.

 • ### Obrazovanje

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Priboju 2002. godine. Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu završio je osnovne studije na smjeru Međunarodni odnosi, odbranivši diplomski rad pod nazivom “Nacija i nacionalizam” 2009. godine. Master studije završio je na smjeru Politička analitika i menadžment u politici, odbranivši master rad pod nazivom “Političko predstavljanje nacionalnih manjina u Srbiji 1990-2015” 2017. godine. Trenutno pohađa treću godinu doktorskih studija na smjeru politikologija.

### Radno iskustvo

Hodžić je vlasnik preduzetničke radnje od 2009. do 2014. godine. Radio je kao rukovodilac Kancelarije narodnog poslanika za komunikaciju sa građanima od 2010. do 2012. godine, odbornik u Skupštini opštine Priboj od 2012. do 2016. godine, te profesor Ustava i prava građana u Gimnaziji Priboj od 2014. do 2016. godine. Bio je pomoćnik predsjednika opštine Priboj za lokalni ekonomski razvoj od 2016. do 2020. godine i savjetnik predsjednika opštine za saradnju sa Vladom Republike Srbije od 2020. do 2021. godine. Od 2021. do 2022. godine radio je kao pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija. U Narodnoj skupštini Republike Srbije bio je narodni poslanik od 2022. do 2024. godine.

### Objavljeni radovi i kursevi

Jasmin Hodžić je autor nekoliko značajnih radova, uključujući:

 • **Političko predstavljanje nacionalnih manjina** (2018), Politički život br. 16, Centar za demokratiju, Fakultet političkih nauka, Beograd.
  – **Uloga i značaj nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji** (2018), Administracija i javne politike 3/2018, Institut za političke studije, Beograd.
  – **Političke partije nacionalnih manjina u Srbiji 1990-2020** (2020), Zbornik radova sa naučne konferencije Trideset godina obnovljenog višepartizma u Srbiji- (ne)naučene lekcije, Centar za demokratiju Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Hanns Seldel Stiftung, Beograd.
  – **Nacija i nacionalna država u kontekstu globalizma i multikulturalizma** (2021), Nacionalni interes 3/2021, Institut za političke studije.

Također je pohađao nekoliko značajnih kurseva, uključujući studijsku školu Friedrich Naumann Stiftung (2005) i bio trener Nacional Democratic Institute (2006-2008).

Imenovanje Jasmina Hodžića za državnog sekretara u Ministarstvu obrazovanja predstavlja značajan korak ka unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji. Njegovo bogato iskustvo i posvećenost radu daju nadu da će se kroz njegov angažman postići značajni rezultati na polju obrazovanja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *