Jedina Suljova podrška za inicijativu Albansko vijeće

Jedina Suljova podrška za inicijativu Albansko vijeće

611

Albansko nacionalno vijeće pružilo je punu podršku inicijativi Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) za rješavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak, saopćilo je danas BNV.

U pismu predsjednika albanskog vijeća Ragmi Mustafe upućenom predsjedniku BNV Esadu Džudžu navodi se da je podrška inicijativi BNV upućena na osnovu međusobne saradnje dva nacionalna vijeća.

“Podržavamo Vaše napore da ostvarite volju bosanskog naroda Sandžaka za jednakost, pravdu i slobodu kao temelj demokratije i napretka koji osiguravaju integraciju u procese evropskih integracija zapadnog Balkana”, naveo je Mustafa.

Bošnjačko nacionalno vijeće objavilo je inicijativu kojom traži specijalni staus za Sandžak, koji bi podrazumijevao Ustav u čijoj bi izradi učestvovali stručnjaci Evropske unije.

O pitanjima iz svoje nadležnosti Sandžak bi donosio zakone i druga opšta akta, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima bio bi priznat status konstitutivnih naroda, kaže se u Incijativi i dodaje će ta regija imati skupštinu, guvernera, vladu, policiju i sudstvo.

Teritorija Sandžaka na kojoj se uspostavlja specijalni status obuhvata područja sadašnjih opština: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

Izvor: Sandzacke.rs / Radio Sto plus