Jednoglasno formirana komunalna milicija, uskoro konkurs

210

Glasovima odbornika vladajuće većine i opozicije Skupština Novog Pazara usvojila je danas Odluku o formiranju komunalne milicije, koja će delovati kao posebna organizaciona jedinica lokalne samouprave.

Odeljenje komunalne milicije imaće načelnika i 15 milicajaca, a lokalna samouprava će uskoro raspisati konkurs za izbor kandidata, koji će biti upućeni na obuku, ukupno 400 sati teorijske i praktične nastave.

Posao komunalnih policijacaja biće da održavaju komunalni red, sprečavaju bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kao i da kontrolišu održavanje čistoće, suzbijanje nelegalno obavljanje delatnosti, nadziru javni prevoz, štite životnu sredinu i kulturna dobra, ali i obavljaju druge poslove u skladu sa zakonom.

Osim toga, njihovo ovlašćenje biće i da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da obavljaju audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.

Odbornici su usvojili i odluku o povećanju komunalnih taksi za teretna, putnička, vučna i druga vozila, koja je usaglašena sa prosečnom zaradom ostvarenom od januara do avgusta prošle godine na području Novog Pazara.

Sednica Skupštine grada nastavljena je danas u 11 sati, a jučerašnje zasedanje obeležile su incidentne situacije, burne rasprave i nekoliko pauza.

A.Bajrović

Foto Radio Sto Plus