Junak iz Novog Pazara: Ženi bolesnoj od korone dao vještačko disanje

792

Senad je bio među pedesetak volontera koji su tokom najkritičnijih dana epidemije pomagali osoblju novopazarske bolnice.

Zvuk sirene saniteta najavljivao je da stiže još jedan pacijent u kritičnom stanju. Preuzeli smo ženu, teško je disala. Dok smo stigli do hodnika na spratu, prestala je da diše.

Morao sam da se testiram, na svu sreću, testovi su pokazali da sam negativan

Senad Dautović (33) napravio je u najtežim danima epidemije koronavirusa u Novom Pazaru istinski podvig. On je ne razmišljajući o sebi i svom životu veštačkim disanjem u prostorijama bolnice spasao život starijoj ženi koja je bila pozitivna na kovid-19.

Senad je bio među pedesetak volontera koji su tokom najkritičnijih dana epidemije pomagali osoblju novopazarske bolnice.

– Ispred internog tog dana bilo je mnogo ljudi, bilo je i onih u teškom stanju… Zvuk sirene saniteta najavljivao je da stiže još jedan pacijent u kritičnom stanju. Preuzeli smo ženu, teško je disala. Dok smo stigli do hodnika na spratu, prestala je da diše. Jednostavno, radilo se o sekundama koje su odlučivale u životu ili smrti. Kolega volonter Senko Župljanin počeo je da doziva lekare, odluku sam donio u sekundi, počeo sam ženi da dajem vještačko disanje. Nisam imao vremena da razmišljam ni o svom zdravlju, niti o mogućim posljedicama. Jednostavno sam to uradio – priča Dautović za „Alo!“ i dodaje:

– Ona je progledala, počela je da diše. U međuvremenu, stigli su i lekari, Senko je odnekud doneo bocu s kiseonikom. Emocije su me stigle tek kasnije, plakao sam u jednom trenutku kao dete, kada sam shvatio da je život te žene visio o koncu i da sam uspeo tada da joj pomognem.

Senad Dautović, Foto: Privatna arhiva

Senad Dautović, Foto: Privatna arhiva

Vest se brzo proširila bolnicom, Dautoviću je na podvigu čestitao i koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek, koji mu je rekao da mora da se testira.

– Testovi koji su urađeni, na svu sreću, pokazali su da nisam zaražen. Nažalost, posle 15 dana stigla je vest da je žena kojoj sam spasao život preminula. Ona je osim kovida-19 imala i više drugih bolesti. Svima nam je bilo žao, nadali smo i Senko i ja da će preživeti, da ćemo imati prilike da je vidimo posle bolnice – priča Senad.

Senad Dautović radio je mjesec dana i kao radnik obezbjeđenja bolnice. Ugovor mu je istekao krajem jula. Kao podstanar sa suprugom i dvoje djece živi u Novom Pazaru. Prije nekoliko godina Senad je uspio da pobjedi i tumor, preživeo je tešku operaciju. Zbog toga ne smije da radi teške poslove.

– Bog će i mene pogledati. Tražim neki posao, nadam se da ću naći nešto što mi odgovara jer ne smijem da fizikališem – kaže Senad. M. J.

Svega smo se nagledali

Senko Župljanin, volonter koji je bio sa Senadom kada je on ženi zaraženoj koronavirusom davao vještačko disanje, kaže da su zaposleni i volonteri u Novom Pazaru tih dana svašta videli.

– Svega smo tih dana nagledali, i smrti, i ljudi koji se bore za vazduh, za život… Opet, nije nam žao što smo pomagali, što smo učinili ono što je bilo do nas da tim ljudima pomognemo – kaže Senko Župljanin.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.