Kako igraju Pazarke: Pogledajte tradicionalno kolo koje osvaja srca /VIDEO/

Kako igraju Pazarke: Pogledajte tradicionalno kolo koje osvaja srca /VIDEO/

25600

NOVI PAZAR – Svadbe i veselja u Novom Pazaru poznate su po jedinstvenom i zaraznom ritmu kola koje igraju djevojke i udate žene, ostavljajući svakog posmatrača bez daha.

Kada muzika započne, atmosfera se promijeni. Sala puna gostiju trenutno postaje pozornica na kojoj se igra jedan od najlepših plesova Balkana.

“Samo su ove djevojke znale da igraju ovo kolo,” komentariše stariji gospodin dok sa divljenjem posmatra ples.

Igrajući u savršenoj sinhronizaciji, Pazarke demonstriraju više od plesa; one predstavljaju kulturu i tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno. Ova posebnost je razlog što su novopazarska svadbena veselja poznata daleko van granica ovog grada.

“Kad Pazarke zaigraju kolo, cijela sala gleda u njih,” kaže Mirsada, jedna od plesačica. “To je trenutak kada se osjećamo ponosno na našu kulturu i tradiciju.”

Da biste doživjeli ovu čaroliju, ne morate čekati poziv na svadbu. Video prikazuje kako Pazarke oživljavaju duh svojih predaka igrajući kolo koje fascinira i oduševljava.

Za više priča iz Novog Pazara i stalih gradova Sandžaka, pratite naše dnevne objave. Ostanite povezani s kulturom koja oblikuje ovaj grad. Video snimak pogledajte ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *