Kako je majka dječaka kojeg su ubili „Škorpioni“ odbrusila zločincu Peri Petraševiću

1269

Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25)

Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25) ubijeni su 17. jula 1995. godine u Godinjskim Barama u Trnovu.

Na mučki način, pucnjima u leđa, ubili su ih pripadnici srbijanske jedinice „Škorpioni“. Danas je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata počast ovim mladićima iz Srebrenice.

Na videosnimku koji je nastao na lokaciji Godinske bare, oko dva kilometra od Trnova, gdje je bila smještena Specijalna jedinica MUP-a Srbije, poznata pod nazivom “Škorpioni” prikazan je sav užas agresije na BiH i genocid koji se dogodio u julu 1995. godine u Srebrenici.

– Dijete mi je ubio. Nikad mu ja halaliti ne mogu, nikad. Gdje ćeš halaliti. O, Bože! Kako ima obraza govoriti da mu je žao i izražavati saučešće. Hajde da je on bio vojnik, pa se borilo dijete, nego se borilo da spasi svoj život. Odavde kad su nas zajmili, ne znaš kud ćeš izaći. Nikako. Meni dođe jedna žena, ja radim po kući. Kaže: „Nuro šta to radiš, evo ti ih iznad kuće došli“. Ja i ona da pobjegnemo, ona nema šta da obuje. Došli na izlaz iz čaršije. Kad se moje dijete vratilo. On i još jedan mladić. Ja ga pitam: „Pa što si se, sine, vratio?“. A on kaže: „Mama nisam te poljubio“.

Kažem mu: „Hajde, sine, poljubi me, nećeš više nikad“. I tako je i bilo – govorila je kroz bolni plač majka rahmetli Nura Alispahić.

Pero Petrašević, jedan od zloglasnih „Škorpiona“ sa snimka na kojem se vidi kako ubijaju šest Srebreničana, danas izražava saučešće…

– Ja sam Pero Petrašević, član „Škorpiona“, i ja sam, nažalost, na onom zloglasnom snimku. Borio sam se za Srbe, ali sam sudionik te egzekucije civila, čega se, naravno, stidim – kazao je 2019. za “Avaz” Petrašević.

Vijeće za ratne zločine u Srbiji osudilo je u aprilu 2007. članove ove zloglasne jedinice na ukupno 53 godine zatvora. Pero Petrašević jedini je priznao zločin i dobio 13 godina zatvora. Pred sudom je rekao da se “najdublje kaje”, a ponovio je to i novinarima „Avaza“, prvi put govoreći za neki medij.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *