Kako je Putin doveo Rusiju do ivice bankrota

669

Potreba ruskog predsjednika Vladimira Putina da dominira nad svojim susjedima, čini se jednom za svagda će uništiti ekonomiju Rusije, ali i Putinove snove u kojima je on najveći državnik svih vremena.

Propadanje ruske ekonomije, prije svega se oslikava u padu vrijednosti rublje. U srijedu je jedan američki dolar mogao da se kupi za 117 rubalja u Moskvi. To znači da je valuta pala za 10 odsto i dostigla novi rekordno nizak nivo. Uz to, rublja je ove nedelje bila još slabija na ofšor tržištu. Poređenja radi, početkom 2008. godine, za jedan američki dolar moglo je da se kupi otprilike 25 rubalja.

Ruska valuta je od tada značajno depresirala, a sankcije Zapada uvedene kao odgovor na invaziju na Ukrajinu grunule su je u slobodan pad.

Nezapamćeni pad rublje uslijedio je nakon što je ruska centralna banka zabranila Rusima da kupuju čvrste valute i naredila bankama da ograniče povlačenje novca sa deviznih računa na 10.000 dolara u narednih šest mjeseci, smatrajući da bi ovakvi potezi mogli da pomognu da se očuvaju neke od dolarskih rezervi zemlje i stabilnost rublje, piše CNN.

Sergej Aleksašenko, bivši zvaničnik ruskog ministarstva finansija i centralne banke, opisao je strategiju kao “neverovatnu glupost” koja bi mogla da dovede do toga da ljudi masovno odlaze u banke i podižu novac.

„Očigledno je da je odliv deviznih depozita iz ruskih banaka premašio prognoze Banke Rusije i doveo u pitanje sposobnost banaka da izmire svoje obaveze“, napisao je Aleksašenko.

Dodao je da je najveća greška koju monetarne vlasti mogu da naprave u Rusiji je da dotaknu privatnu štednju.

Inače, Rusija se bori da spriječi finansijski krah otkako su Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi zapadni saveznici uveli sankcije velikom dijelu bankarskog sistema zemlje, uključujući zamrzavanje stotina milijardi dolara vrijednih rezervi koje je Moskva godinama gomilala kako bi zaštitila ekonomiju. Analitičari procijenjuju da je više od polovine ruskih rezervi deviza i zlata sada van granica.

Centralna banka je više nego udvostručila kamatne stope na 20 odsto i privremeno zabranila ruskim brokerima da prodaju hartije od vrijednosti koje drže stranci. Vlada je naredila izvoznicima da razmjene 80 odsto svojih deviznih prihoda od rublja i zabranila rezidentima Rusije da vrše bankovne transfere van zemlje.

Zbog toga ekonomisti smatraju da je rublja bila pod jakim pritiskom, a da će neuspjeh Moskve da odbrani valutu dovešće do ekonomskog fijaska. Rusija je vodeći izvoznik nafte i gasa, ali se mnogi drugi sektori njene privrede oslanjaju na uvoz. Zbog toga, kako vrednost rublje bude padala, oni će postati mnogo skuplji za kupovinu, podstičući inflaciju.
Banka, redovi, red, podizanje novaca, novac

Banka, redovi, red, podizanje novaca, novac

Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia

Agencija Fitč Rejtings smanjila je kreditni rejting Rusije u utorak i upozorila da je izmirivanje obaveza neizbežno.

„Dalje pojačavanje sankcija i predlozi koji bi mogli da ograniče trgovinu energentima povećavaju verovatnoću političkog odgovora Rusije koji uključuje barem selektivno neplaćanje njenih obaveza prema suverenom dugu“, navodi se u saopštenju agencije za rejting.

Čak i sa Rusijom na ivici bankrota, zapadne zemlje nastavljaju da oslobađaju kaznena ograničenja koja imaju za cilj da dodatno izoluju Moskvu. Sjedinjene Države i Velika Britanija zabranile su u utorak uvoz ruske energije, a Evropska unija je saopštila da će pokušati da smanji uvoz prirodnog gasa za 66 odsto do kraja godine.

Troškovi Moskve nastavljaju da rastu.

“Odluka centralne banke da spriječi Ruse da kupuju američke dolare označava kraj rublje. Svaka konvertibilnost rublje je gotova. Putin je uništio rublju “, smatra Anders Aslund, ekonomista i bivši savetnik ruske vlade.

Banka, redovi, red, podizanje novaca, novac

Izvor Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.