ZIMsko ODRZAVANJE puta

KAKVA ĆE BITI ZIMA NA BALKANU I HOĆE LI NAS OKOVATI SNIJEG? Od OVOG POLARNOG VORTEKSA zavisi

1022

Poplave, superćelijske oluje, suše, ekstremne vrućine – sve nas je to snašlo ove godine. Dok većina od nas razmišlja o narednoj oluji ili kiši koja bi mogla pasti, stručnjaci za vremenske prilike postavljaju sebi pitanje: Kakva će biti ova zima?

A odgovor? Nije u Sahari, nije ni u Atlantiku, već hiljadama kilometara daleko, na samom severu naše planete.

Polarni vrtlog, fenomen koji izgleda kao da se odvija na drugom svetu, ima snažan uticaj na vremenske prilike širom Evrope i Severne Amerike. Ovaj ciklon koji se formira nad Arktikom može da bude ključan za to da li će naša zima biti hladna i snježna ili topla i suva.

“Signal da se leto na severnoj polulopti bliži kraju je i početak obrazovanja stratosfernog polarnog vrtloga”, kaže meteorolog Marko Čubrilo. On objašnjava da jak vrtlog najčešće donosi blažu zimu, dok bi slabiji vrtlog mogao doneti hladnije temperature.

Ako se pitate zašto je sve ovo važno, razmislite o tome kako se osećate prema snegu i ledu. Ako volite da vidite svet okovan snijegom, onda možda navijate za slabiji polarni vrtlog. Međutim, ako više volite blagu i suvu zimu, onda biste trebali da se nadate jačem vrtlogu.

Kako se krećemo prema kraju leta, stručnjaci pažljivo prate kako se polarni vrtlog razvija. Oni prate njegovo jačanje ili slabljenje kako bi dali što preciznije prognoze za predstojeću zimu.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj snijega ili ne, jedno je sigurno: priroda je zaista čudesna u svojoj složenosti. Polarni vrtlog, fenomen koji se događa hiljadama kilometara daleko, može biti ključ za to kakav će biti naš svakodnevni život tokom zimskih meseci.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *