Foto: radiostoplus.com

Kakvo je interesovanje za vakcinaciju u Novom Pazaru?

274

Interesovanje građana za vakcinaciju je zadovoljavajuće, kazao je direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr. Šefadil Spahić.

“Uzimajući u obzir jak antivakserski lobi i činjenicu da je protiv sezonskog gripa posljednjih godina vakcinisano do 2.000 osoba, te nedovoljnu zdravstvenu prosvećenost i nepoznanice vezane za ovaj virus, činjenica da smo do sada vakcinisali preko 1.200 je zadovoljavajuća. Međutim, imajući u vidu broj stanovništva taj odziv bi trebao da bude daleko veći kako bismo postigli onaj krajnji cilj, a on je da imamo negde između 60 i 70 % stanovništva koje će imati ta zaštitna antitela kako bismo postigli taj kolektivni imunitet i kako bi smo se vratilio normalnom životu”, kazao je za RTV Novi Pazar dr. Spahić.

Spahić podsjeća da je Novi Pazar među prvim gradovima u kojima je započet proces imunizacije. Korisnici u Gerontološkom centru i zaposleni su revakcinisani, a ovaj proces od subote će se obaviti i za 300 zdravstvenih radnika.

Uporedo sa tim radiće se na vakcinaciji stanovništva, za šta je, objašnjava on, otvoren dovoljan broj punktova koji funkcionišu po protokolu.

“Otvorili smo veliki broj punktova, kada to kažem mislim na šest punktova, jedan je u Zavodu za javno zdravlje koji funkcioniše periodično, u zavisnoti od potreba, tri su u Domu zdravlja koji jako dobro funkcionišu i u kojima se dnevno vakciniše između 150 i 200 građana i pripremamo još tri punkta u Domu omladine koji će ubrzo biti spremni. Obezbeđen je dovoljan broj vakcina.U dva navrata je obezbeđena količina od po 1.200, juče smo dobili još 1.000 doza tako da imamo oko 3.400. Tutin ima 1.200 doza i svi zainteresovani treba samo da se prijave, dođu i prime prvu dozu, a nakon 21. dana ćemo ih pozvati da prime i drugu”, rekao je Spahić.

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr. Šefadil Spahić kazao je da je odziv stanovništva u drugim gradovima u Srbiji ipak znatno veći, zbog čega je uputio apel i pozvao sve da se na vreme prijave za vakcinaciju. On je rekao da će uskoro Novopazarcima biti dostupna i vakcina Sputnjik V, takozvana ruska vakcina.

Izvor: RTV Novi Pazar