Karkateristike turske letelice koja gospodari bojištima Ukrajine

1857

Cijena bajraktara TB2 je od milion do dva miliona dolara, neuporedivo s cijenom jednog aviona ili, što je bolje za poređenje, vojnog helikoptera, koji košta od 15 miliona dolara naviše.

Turska kompanija Bajkar verovatno bi bila poznata samo njenim radnicima i širem krugu porodica da nije proizvoda koji je postao zloglasno oružje u novim konfliktima. U nizu dronova bajraktar, od koji su neki i izviđački, TB2 postao je smrtonosni komad vojnog hardvera.

Karakteristike

Letelica dugačka samo 6,5 metara, s rasponom krila od 12 metara te klipnim motorom od 100 konjskih snaga ima sposobnost da uništi vojnu silu, a da zbog svog malog radarskog otiska uglavnom prolazi neprimećena.

Brzina krstarenja bajraktara je samo 130 kilometara na sat, maksimalna brzina mu je 220 kilometara na čas, a sposoban je da nosi niz ubojitih sredstava iz turskog arsenala, od MAM preciznih bombi, L-UMTAS raketa dugog dometa, laserski navođenih raketa TUBITAK-SAGE Bozok…

Bajraktar TB2 uglavnom leti na visini od 5.000 metara. U vazduhu može da bude do 24 sata. Ima relativno malu nosivost od 150 kilograma, ali više se i ne može očekivati, s obzirom na snagu motora i veličinu drona. Turci tvrde da se dronovi ne mogu upotrebljavati protiv njihove vojske, odnosno da je u dronove instalirana funkcija koja onemogućuje njihov rad u napadu na turske ciljeve, takozvani kill switch, kojim se upravlja daljinski. Kažu Turci da bi svako raskopavanje drona ili softversko traženje te funkcije rezultiralo velikom štetom i da bi dron bio neupotrebljiv, piše portal HAK revija.

Dokazan u praksi

Bajraktar je prvi put devastirao sirijske vojne snage 2020, kada su im Turci uništili 73 vojna vozila, a njegova najpoznatija primjena dosad bila je u ratu za Nagorno Karabah kada je azerbejdžanska vojska uništila brojne jermenske tenkove, vojna vozila, artiljeriju i dijelove vazdušne odbrane.

Ukrajina je 2019. kupila 12 bajraktara TB2, a potom još 6 pa je dogovorila proizvodnju još 48 dronova na svom području. Danas je u ratu s Rusijom TB2 jedno od najvažnijih taktičkih oružja ukrajinske vojske, koje nanosi teške gubitke ruskim vojnim snagama.

Cijena bajraktara TB2 je od milion do dva miliona dolara, što je neuporedivo s cijenom jednog aviona ili, što je bolje za poređenje, vojnog helikoptera koji košta od 15 miliona dolara naviše.

Bayraktar TB2 Runway.jpg

Izvor B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.