Kenana Strujić-Harbić: Srebrenica je za nas crvena linija

478

Ne stišavaju se reakcije na pokušajministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića da negira genocid u Srebrenici i relativizira povijesnu istinu utvrđenu presudama najviših međunarodnih sudskih instanci.

Jasna poruka
Zastupnica Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore Kenana Strujić-Harbić smatra ovo nedopustivim. Za „Avaz“ je kazala da su na djelu negiranje i relativizacija genocida, i to od državnog čelnika koji je zadužen za resor pravde i ljudskih i manjinskih prava.

– Bošnjačka stranka će uvijek dići glas, jer negirati ubijanje više od osam hiljada Srebreničana je genocid. Srebrenica je crvena linija ispod koje nema dalje. U posljednjih pola godine u nekoliko navrata u Skupštini Crne Gore čuli smo negaciju genocida. Jedan od negatora, zastupnik DF-a, danas je na čelu Odbora za ljudska prava u Skupštini. Kao da imamo na sceni nagrađivanje onih koji negiraju Srebrenicu – kaže Strujić-Harbić.

Ohrabrujuće je da su na izjavu državnog ministra uslijedile brojne osude, zahtjevi za izvinjenje, najave tužbi, pa i zahtjevi da podnese ostavku. Reagirali su svi koji su smatrali da je Crna Gora bila zatvorila poglavlje negiranja, relativiziranja i opravdavanja zločina iz ratova 90-tih.

– Reakcije su stigle s najvažnijih svjetskih adresa, što je vrlo važno. Mislim da su svi u Vladi dobili jasnu poruku. Ali, i bez ovih reakcija, crnogorska javnost je žestoko odgovorila. Ne može Crna Gora sebi dozvoliti da jedan ministar dovodi u pitanje legitimitet Haškog tribunala. Očekujemo da na put kojim se kreće Crna Gora ukažu i naši susjedi. Važno bi bilo da i iz BiH imamo neki vid reakcije, jer mi se borimo za istinu, da je sačuvamo od zaborava – dodaje Strujić-Harbić.

Ističe da ova zemlja, svjesno ili ne, klizi s puta evropskih vrijednosti.

– To je prije nekoliko dana jasno poručio ambasador jedne veoma važne države. Kazao je da ga brine u kojem se pravcu kreće Crna Gora. Na sceni imamo pokušaj revizionizma, izjednačavanja četnika i partizana, negiranja genocida u Srebrenici. Nije to građanska Crna Gora za koju smo se borili 2006. godine – ističe.

Manjinski narodi
Nakon što je vlast u susjednoj državi preuzela koalicija predvođena prosrpskim Demokratskim frontom i koalicija Alekse Bečića i Dritana Abazovića, naglo se mijenja i pozicija Bošnjaka i drugih manjinskih naroda.

– Ako vam kažem da je od 220 imenovanih rukovodilaca u novoj vladi svega sedam iz redova manje brojnih naroda, i to na najnižim pozicijama, sve vam je jasno. Bošnjaci su u prethodnoj vladi imali pet ministara i potpredsjednika Vlade – ističe.

Aktuelna vlada je u velikoj krizi
Strujić-Harbić smatra da brojni građani Crne Gore shvataju vlastite zablude te da su razočarani što su svojim glasom doprinijeli uspostavi ovakve vlasti i trenutnom stanju u državi.

– Aktuelna vlada je u velikoj krizi, to je evidentno. Nisu se snašli na svojim pozicijama. Mislim da će kriza vlasti biti sve dublja i uvjerena sam da mora biti prijevremenih izbora – ističe Strujić-Harbić.