Ključ grada Novog Pazara dobija i premijerka Novog Zelanda

576

Na svečanoj akademiji povodom Dana grada, 20. aprila, premijerki Novog Zelanda Jacindi Ardern biće uručeno priznanje Ključ grada Novog Pazara, saznaje Tanjug.

Kako je za Tanjug rekao član gradskog vijeća Novog Pazara Mirsad Jusufović, odbornički klub SDP u Skupštini grada predložio je da, zbog svega što je učinila nakon terorističkog napada na džamiju u Christchurcu, na Novom Zelandu premijerka Ardern dobije najveće prizanje Grada Novog Pazara.

“Novi Pazar je grad u kojem se susreću dvije civilizacije, most koji spaja Istok i Zapad, islam i hrišćanstvo. Reakcija premijerke Ardern nakon brutalnog terorističkog napada je upravo ono što su i nas Novopazarce oduvijek učili – da budemo solidarni i gradimo zajednicu koja se neće dijeliti po vjeri i naciji, zajednicu u kojoj su svi dobrodošli”, rekao je Jusufović.

On je dodao da su već kontaktirali ambasadu Novog Zelanda u Rimu, koja pokriva i teritoriju Srbije, kao i kabinet premijerke i da čekaju odgovor.

“Vašim primjerom inspirisali ste milione širom planete da budu bolji. Pokazali ste da su ljubav i saosećajnost vrednosti za koje se treba boriti, da je snaga ljudske rase u poštovanju i ljubavi, a da je mržnja najveća slabost. Zbog svega toga, Skupština Grada Novog Pazara je odlučila da Vam na Dan grada, 20. aprila 2019. dodijeli naše najveće priznanje – Ključ grada Novog Pazara”, navodi se u pismu gradonačelnika Biševca.

U pismu premijerki Novog Zelanda koje je uputio gradonačelnik Nihat Biševac, ističe se da su građani Novog Pazara zadivljeni reakcijom Jacinde Ardern i reakcijom cjelokupne javnosti Novog Zelanda, kada su u tim teškim trenucima pokazali da su poštovanje različitosti i zajedništvo najveće tekovine moderne civilizacije.

Priznanje Ključ grada Novog Pazara do sada su dobili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

IZVORTanjug