Ko je Brano Mićunović: Crnogorski Al Kapone

280

Nikšićanin Branislav Brano Mićunović uhapšen je u Budvi danas. Ko je Nikšićanin koga mediji u regionu nazivaju različitim imenima, između ostalih i „bogom i batinom“ svega na Balkanu?

Podgoričke Vijesti javile su da je Mićunović uhapšen, a prema prvim informacijama, sa Mićunovićem je uhapšeno još nekoliko ljudi i pronađena su dva pištolja.

Za neke, Brano Mićunović je „ponos Crne Gore“ o čemu svedoči i stranica na Fejsbuku, koja nosi upravo ovaj naziv, dok je za druge kriminalac i “gospodar Crne Gore”, bez čijeg se odobrenja ne može završiti nijedan ozbiljniji posao u sivoj zoni. Naime, u Crnoj Gori postoji izreka „nema kralja nema Tita, sad se ođe Brano pita”.

I pored brojnih spekulacija, zvanično nikada nije dokazano da je Mićunović bilo šta drugo do uspešan i pomalo misteriozan biznismen.

Rođen je 1953. godine u Nikšiću, a u mladosti je trenirao boks i bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade nekadašnje JNA.

Ubistvo u Nemačkoj

U Novom Sadu je studirao ekonomiju, ali se nije dugo zadržao na fakultetu, a ni u zemlji. Njegovo ime se prvi put dovodi u vezu sa nekim krivičnim delom kada je 1983. godine u Nemačkoj ubijen Stjepan Đureković, bivši direktor marketinga INE. Iako se spekulisalo, nikada nije dokazano da iza likvidacije stoji Mićunović.

Koliko je poznato – kroz domaće evidencije osuđenih za krivična dela – Mićunović se ne spominje. Poslednje godine 20. veka proveo je u zatvoru Spuž, jer je bio osumnjičen zbog ubistva koje se dogodilo pod sumnjivim okolnostima.