Ko je budući gradonačelnik Nikšića: Pobornik četničkog pokreta za “srpski svet”

1544

Poslije, najvjerovatnije, pobjede koalicije “Za budućnost Nikšića”, novi gradonačelnik će vjerovatno biti lider ove liste Marko Kovačević.

Kovačević je u nedavnom intervjuu koji je dao Đorđiju Andriću sebe predstavio kao “sina svoga oca i oca svoga sina. Obični čovjek iz Nikšića koji samo želi sve najbolje za svoju porodicu i za svoje ljude”.

Marko Kovačević, rođen u Nikšiću 9. maj 1988. godine, srpski je političar iz Crne Gore, sadašnji poslanik u Skupštini Crne Gore od 23. septembra 2020. godine i portparol Nove srpske demokratije (NSD).

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Sljedbenik četništva

Ko je izgledno novi prvi čovjek Nikšića?

Prema pisanju crnogorske “Pobjede” , Kovačević je “veliki je pobornik Ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića, četničke ideologije”, kao uostalom i njegov lider Mandić, ali i novog velikosrpskog projekta “srpski svet”, što pokazuju fotografije koje su nedavno objavljene na društvenim mrežama.

“Na fotografiji se vidi Kovačević u uniformi kvislinškog Ravnogorskog pokreta koji je osnovao komandant četnika u Drugom svjetskom ratu Dragoljub Mihailović u proljeće 1941. godine. Taj kvislinški pokret je tokom Drugog svjetskog rata sarađivao i bio potčinjen njemačkom i italijanskom okupatoru, a četničke jedinice su na sjeveru Crne Gore i u Bosni i Hercegovini izvršile masovne ratne zločine”, podsjeća “Pobjeda”.

On je rekao i da su se stekli uslovi da nosilac liste “Za budućnost Nikšića” Marko Kovaćević bude gradonačelnik Nikšića.

“To je velika pobjeda. Ta pobjeda nadrasta sva očekivanja koja su imali u DPS i organizovanog kirminala jer su vjerovali da će oni pobijediti i jer su mislili da će oni proglasiti pobjedu ali mi smo uspjeli”, rekao je Mandić.

Za vrijeme protesta u Crnoj Gori 2019—2020. uhapšen je nakon što je držao srpsku trobojsku na stepeništu Saborne crkve u Nikšiću.
Kovačević je dobio 22. mjesto na izbornoj listi koalicije Za budućnost Crne Gore za parlamentarne izbore 2020. i izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore.

Podršku su mu javno izrazili predsednik SRS prof. dr Vojislav Šešelj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, Srpska lista na čelu sa potpredsjednikom Vlade Kosova i ministrom lokalne samouprave Goranom Rakićem i poslanikom Skupštine Republike Kosovo Igorom Simićem, načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković, prof. dr Bogoljub Šijaković i pjesnik Blagoje Baković, dok se u njegovu kampanju uključio predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević.

“Prošlost pripada njima (DPS-u), a budućnost nama”, obećao je Kovačević.

 

“Srbija, Srpska i Crna Gora”
Na drugoj fotografiji, pisao je ranije crnogroski list, vidi se Kovačević u četničkoj šubari sa kokardom koju su nosili komandanti četnika u Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu Pavle Đurišić i Đorđije Lašić.

Osim četničke ideologije, Kovačević je veliki simpatizer velikosrpskog projekta “srpski svet” koji u “centru politike vidi strateški trougao Beograd – Podgorica –Banjaluka”.

“Nadam se da će Crna Gora i Republika Srpska biti dio mini Šengena i da ćemo kroz saradnju sa Srbijom, koja je ekonomski najjača u regionu, uspjeti i mi da povećamo naš životni standard.

Niko sa strane ne može brinuti više o nama nego mi jedni o drugima.

Srbija, Srpska i Crna Gora mogu da budu novi tronožac regiona koji garantuje stabilnost čitavog Balkana”, rekao je nedavno ovaj nosilac “demokratskih vrijednosti”, Kovačević.

Profil ljudi koji čine novu vlast u Nikšiću i u Crnoj Gori, jasno objašnjava zašto je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govorio da su izbori u njegovom rodnom gradu borba “na sve ili ništa”.

U nedjelju navečer je zato smišljeno plasiran i spin da je Đukanović pobjegao iz Crne Gore, što je DPS ubrzo demantirao.