Kon: Rezultat mjera za 7 do 10 dana, moguć policijski čas

971

Od danas su u cijeloj zemlji na snazi nove mjere za sprečavanje širenja koronavirusa. Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS će trebati više vremena kako bi se video njihov rezultat.

“Do sada nikada nismo iskusili ove mjere, više će vremena trebati da se vidi rezultat, sedam do 10 dana je ono što se očekuje”, rekao je doktor Kon za RTS.

Kako je naglasio uvođenje policijskog časa nije mjera koja je isključena kao mogućnost.

“Krizni štab o tome nije pričao. Shvatili smo, barem ja jesam, da ne možemo stalno da budemo u vanrednom stanju i policijskom času, ali to ne znači da se to ne može i neće dogoditi ukoliko bude bilo neophodno”, rekao je Kon.

Na pitanje da li bi nešto uradio drugačije, Kon odgovara:

“Ukidanjem vanrednog stanja došlo je do uvijerenja da je prošla pandemija i to jeste historijska greška. Da, sigurno bih uradio neke stvari drugačije, za početak drugačije i energičnije bismo insistirali na sprovođenju mjera”.

Kon je dodao i da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju tople temperature.

“Novim mjerama smo isključili mjesta superprenosa i to je najbitnije. To će dati rezultate, ali ne mogu da tvrdim kojom brzinom. Najverovatnije za par nedelja”, rekao je on.

Dr Kon je naglasio da je situacija najteža u Beogradu i da se situacija prati iz dana u dan.

Situacija ozbiljnija nego u martu i aprilu

Kaže da se pritisak na kovid ambulante polako smanjuje, ali da je još uvek veliki.

“Situacija je znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu. Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumijeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti”, objašnjava doktor Kon.

Ističe da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.

“Privatne zabave i žurke – to treba zaboraviti ovog ljeta, bez obzira na to što svima teško pada”, ističe doktor Predrag Kon.

Izvor: RTS
3 thoughts on “Kon: Rezultat mjera za 7 do 10 dana, moguć policijski čas

  1. Nepoznato

    Jok navikli smo se nositi s ovim, trebate kafanepozatvarati samo i okupljanja,a ostalo narod je svestan i zna kako se paziti

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *