Konstruktivni dogovori između BNV-a i predsjednice Vlade Srbije

488

Predstavnici 21 nacionalnog vijeća i svih resornih ministara održali su osmu sjednicu Republičkog savjeta za nacionalne manjine u Vladi Srbije.

Esad Džudžo, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, upoznao je predsjednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, koja obavlja i funkciju predsjednice Savjeta, sa tri pitanja koja opterećuju pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji i zatražio njihovo hitno rješavanje. Kao i hitnog procesuiranja zločina nad Bošnjacima iz 90-tih godina, usklađivanje nacionalnog sastava zaposlenih u javnom sektoru, te rješavanje ustavno-pravnog statusa Bošnjaka i regije Sandžak.

Osim ovih zahtjeva zatraženo je i otvaranje studijskog programa Bosanski jezik i književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, profunkcioniranje Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka, otvaranje redakcije na bosanskom jeziku na RTS-u, kao i podršku potpisivanju bilateralnog sporazuma između Srbije i Bosne i Hercegovine u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja.

Predsjendik Vijeća je također istakao i da će se BNV uključiti u proces izvještavanja o realizaciji Akcionog plana za manjine onog momenta kada dođe do revizije ovog znacajnog dokumenta.
BNV/Redakcija Sandzak Danas