Korona se MOŽE PRENIJETI preko posteljice na fetus

570

Prema nalazima novog istraživanja sprovedenog u Italiji, koronavirus se može prenijeti na plod kroz placentu trudnice, prenosi hrvatski portal indeks.hr. Dvije bebe koje su rodile žene zaražene covidom-19 bile su na rođenju već zaražene, rekao je imunolog Claudio Fenizia sa Univerziteta u Milanu.

Tokom studije, istraživači su pregledali 31 ženu zaraženu koronavirusom koja je bila u kasnijim fazama trudnoće. Temeljno su testirali žene, njihove bebe nakon rođenja, placentu, pupčanu vrpcu, vaginalnu tečnost i majčino mlijeko i otkrili da su dva novorođenčeta bila pozitivna na koronavirus odmah po rođenju. Antitela pronađena su i u krvi iz pupčane vrpce.

Naši rezultati pokazuju da se vertikalni prenos dogodio u dva od 31 slučaja – rekao je Fenizia.

Virus je pronađen u posteljici, krvi u pupčanoj vrpci, u vagini trudnice i u mleku – napisali su istraživači u rezimeu svog rada.

Posteljica je bila upaljena, što je znak infekcije. Krv iz pupčane vrpce jednog od novorođenčadi imala je antitela koja su ukazivala na nedavnu infekciju.

Ove vrste antitela se obično ne prenose sa majke na dete, tako da pokazuju da je fetus bio direktno zaražen – kaže Fenizia.

Srećom, žene su se zarazile u kasnijim fazama trudnoće, tako da je malo verovatno da je virus uticao na razvoj bebe.

Zika virus može preći sa trudnice na nerođeno dijete, ponekad uzrokujući ozbiljna oštecenja mozga. HIV, virus koji izaziva AIDS, takođe se može preneti po rođenju.

Izvor: Novosti
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *