Kosovo: Obilježena 21. godišnjica masakra u Račku

515

Porodice žrtava, čelnici kosovskih institucija i brojni gosti posjetili su danas Memorijalni kompleks u Račku povodom 21. godišnjice masakra u tom selu, a potom je održana memorijalna akademija u Domu kulture u Štimlju.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci, koji je prisustvovao akademiji, izjavio je da se 15. januara 1999. godine u Račku, na Kosovu, dogodio veliki zločin u kome je pogubljeno 45 Albanaca i da je to nakon Srebrenice, jedan od najtežih zločina nakon Drugog Svjetskog rata.

Thaci je rekao da je masakr u Račku izazvao neviđene akcije na nacionalnom i međunarodnom nivou, posebno nakon što je zločin identifikovao bivši ambasador Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) William Walker, koji je “držao u životu međunarodna svijest o ovom masakru“.

“Pomoć NATO-a je bila od vitalne važnosti. Kosovo je oslobođeno, steklo je slobodu, a povlačenje srpskih trupa iznijelo je na videlo etničko čišćenje i masakre na Kosovu koje niko nije mogao sakriti jer je preko 13.000 Albanaca ubijeno“, rekao je Thaci.

Thaci je dodao da uprkos ubistvima, silovanjima, deložacijama i spaljenim kućama od strane Srbije na Kosovu, međunarodna pravda u koju se nadao narod Kosova, nije uspjela. Istakao je i da je “međunarodna šutnja o srpskom genocidu na Kosovu podstakla ili ohrabrila srpske vlasti da negiraju zločin i masakr u Račku”.

Bivši šef Posmatračke misije OEBS-a na Kosovu Walker, koji boravi na Kosovu već nekoliko dana, istakao je neke od razloga zašto je došao u Račak. Naglasio je da je 16. januara 1999. godine obećao seljacima Račka da će dolazi svake godine ako je mogućnosti kako bi se prisjetio žrtava.

Walker je rekao da je iznenađen zašto međunarodna strana ne prisustvuje jednom ovakvom događaju, kao što je godišnja komemoracija masakra u Račku.

“Ambasade i diplomate rekli su mi da ne žele da obnavljaju istoriju masakra u Rečku, jer bi na neki način ometali proces pomirenja između Kosova i Srbije. Iskreno, ne razumijem to, ovo nije sastanak na kome obnavljamo mržnju, nisam došao ovdje da vam kažem strašne priče o onome što se ovdje dogodilo. Zahtevam pravdu za žrtve nasilja na Kosovu. Ja u principu dolazim zato što vjerujem da međunarodna zajednica mora prihvatiti istinu”, rekao je Walker.

Predsjednik Albanije Ilir Meta, koji je također prisustvovao akademiji, rekao je da se masakr poput Račka ne smije zaboraviti, kako se ne bi ponovi u budućnosti. Meta je rekao da je masakr u Račku šokirao svijet i pokrenuo svjetsku diplomatiju, promijenivši tok historije.

U selu Račak, u opštini Štimlje, 15. januara 1999. godine, srpske snage bezbjednosti ubile su 45 albanskih civila.

Izvor: Anadolija