Kosovo proglasilo 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Kosovo proglasilo 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

275

Vlada Kosova je danas donijela odluku kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ova odluka donesena je na sjednici Vlade koja je počela minutom šutnje u čast žrtvama ovog tragičnog događaja.

Premijer Kosova, Albin Kurti, obrazložio je ovu odluku navodeći da se Kosovo priključuje obilježavanju ovog dana u skladu s rezolucijama Skupštine Kosova, Evropskog parlamenta i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

“Sjećamo se 8.372 muškarca i dječaka Srebrenice koje su srpske snage ubile u najvećem masakru u Evropi od Drugog svjetskog rata”, izjavio je Kurti.

Zamjenica premijera iz bošnjačke zajednice, Emilija Redžepi, naglasila je važnost ovog dana za očuvanje istine i mira.

“Neka ovaj dan bude trajni podsjetnik za našu zajedničku patnju i tugu, našu snagu da gradimo svjetliju budućnost i našu posvećenost očuvanju istine, mira, pravde i ljudskih prava”, rekla je Redžepi.

Ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić, istakao je potrebu da se zločini i genocid ne generaliziraju na cijeli narod, već da se fokus stavi na pojedinačne počinioce.

“Vrlo je bitno da zločin i genocid ima svoje ime i prezime”, naglasio je Rašić.

Ova odluka Vlade Kosova nastavak je politike sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, nakon što je Skupština Kosova u julu 2021. godine usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Proglašenje 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici predstavlja značajan korak u očuvanju sjećanja na žrtve i promociji mira i pravde u regionu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *