Kosovo se razmatra prebacivanje borbenih aviona Ukrajini

759

Pitanje isporuke borbenih aviona MIG-29 Ukrajini pokrenulo je diskusiju kako provesti takvu odluku, a da članice NATO-a ne budu direktno uključene. Kako prenosi njemački medij Tagesschau jedna od opcija je da avioni budu prebačeni s Kosova.

Podsjećamo, poljski premijer Mateusz Morawiecki danas je kazao da svaku odluku o isporuci ofanzivnog oružja Ukrajini članice NATO-a moraju donijeti jednoglasno.

“Poljska nije strana u ovom ratu i NATO nije strana u ovom ratu. Tako ozbiljna odluka kao što je predaja aviona mora biti jednoglasna i nedvosmisleno usvojena od svih članica vojnopolitičke alijanse”, rekao je Morawiecki.

Poljska je ranije odlučila staviti svoje borbene avione MIG-29 Sjedinjenim Američkim Državama kako bi ih oni mogli ustupiti Ukrajini, što su iz SAD-a ubrzo odbili.

Ipak, razmatra se mogućnost da se avioni prefarbaju u bazi SAD-a u Ramsteinu u Njemačkoj i prebace u zemlju koja nije članica NATO-a ili Evropske unije. Zatim bi ih ukrajinski vojnici odatle mogli prebaciti u Ukrajinu.

Kako piše njemački list nijedna zemlja još nije imenovana u tom smislu, ali se Kosovo smatra jednom od mogućih opcija.

Zanimljivo je da niti Ukrajina, niti Rusija ne priznaju Kosovo kao nezavisnu zemlju, prenosi Klix.ba.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.